امسال هم مانند سال قبل، غولهای فناوری با جدیدترین تولیدهای خود به این نمایشگاه آمدند تا نشان دهند پیشرفت تکنولوژی بخصوص فناوریهای دخیل در هوش مصنوعی، قدمهای بزرگی برداشته است.
این مطلب در مورد معرفی پردازندههای جدید رایزن 7000 و سری پرتابل 6000، توسط غول تراشهساز AMD است.
همچنین ویدیوی این صفحه را جهت آشنایی بیشتر میتوانید ببینید که با زیرنویس فارسی، توسط تیم هلومگ برای شما تهیه شده است. پس با هلومگ همراه باشید.
پردازندههای سری 6000 موبایل (برای دستگاههای پرتابل مثل لپتاپها، نوتبوکها و …)
اولین بخش، معرفی تولیدات جدید AMD به پردازندههای موبایل اختصاص داشت. این سری پردازنده، به این دلیل به نام موبایل شناخته میشود چون فقط برای دستگاههای پرتابل ساخته شده است. پس اشتباه نگیرید که بخاطر نام موبایل فکر کنید برای تلفنهای همراه است که چنین نیست.
رایزن 6000 پردازندههایی 6 نانومتری با فرکانس 5 گیگاهرتزی هستند که در درون خود گرافیک مجتمعی دارند که از فناوری RDNA 2 استفاده میکند و میتوان گفت سریعترین پردازنده پرتابلی است که تا به حال تولید شده است. همچنین این سری به همراه خود فناوری DDR5 و PCIe5 را معرفی میکند. DDR5 نسل جدید رم کامپیوتر است که سرعت بسیار بالایی دارد و PCIe 5، علاوه بر سوکت گرافیک، برای انتقال داده هاردهای SSD M.2 NVMe نیز کاربرد فراوانی دارد و سرعت این SSDها را به بالای 10 گیگابایت بر ثانیه میرساند. در کنار اینها پورت جدید USB4 با سرعت 40Gbps هم معرفی شده است و 2 برابر USB 3.2 سرعت دارد.
این سری لپتاپهایی که بر اساس این پردازندهها تولید میشوند مصرف انرژی پایینی دارند که باعث افزایش زمان ذخیرهسازی باتری میشود.
بیش از 45 درصد افزایش سرعت کارت گرافیک، بیش از 27 درصد افزایش سرعت رندر و بیش از 18 درصد افزایش تولیدات دفتری، از ویژگیهای نسل جدید پردازندههای AMD است.
برای کسانی که اهل بازی هستند با فناوری RDNA 2 میتوانند به اجرای بازیها در حالت 4k بپردازند بدون اینکه نگران کوچکترین لگ و افت سرعت بازی باشند.
پشتیبانی از نمایشگرهای 240 هرتزی هم میتواند به نرم دیده شدن بازیها، ویدیوها و … کمک کند و نهایت لذت را ببرید.
لپتاپ ایسوس (با تلفظ درست آسوس) مدل Zenbook S13 با وزن 2.2 پوند معادل 997 گرم، از مدلهایی است که بیشتر این ویژگیها را داراست و AMD با افتخار این مدل را همراه ایسوس معرفی میکند.
این لپتاپ از فناوری جدید Ultrathine استفاده میکند که میتوان گفت بازی را به واقعیت تبدیل کرده است و شعار این فناوری هم همین است.
AMD در نمایشگاه امسال تجهیزات پرتابلی تولید کرده که بر اساس نیاز روز باشد. تجهیزاتی با کارکرد دوگانه. به خاطر دورکاری کارمندان، الان ترجیح داده میشود بتوان هم حضوری کار کرد و هم دورکاری.
بنابراین نام این تجهیزات تجاری را هایبرید (هیبرید) یا دورگه قرار داده تا به فکر نیازهای همه افراد باشد. بر طبق آمار و تحقیقات میدانی، کاربران “مایکروسافت تیم” 2 برابر شده است، 73درصد کاربران ترجیح میدهند همیشه به صورت ریموت کار کنند و گزینهها و امکانات دورکاری بیشتر در دسترسشان باشد. مجموعه تمام اینها در کنار هم، باعث شد AMD و شرکای تولیدی مثل ایسوس، لپتاپهایی تولید کنند که متوسط عمر مفیدشان به بیش از 4 سال افزایش یابد.
نکته: در کشورهای پیشرفته به دلیل ارزانی قیمت و فرهنگ به روز بودن مردم، متوسط، هر دو سال یک بار تجهیزات کاری خود را به روز میکنند. مثلا از یک لپتاپ، نهایت 2 سال استفاده میکنند و بعد از آن به دنبال لپتاپهایی با امکانات بیشتر میگردند. حال AMD لپتاپهایی تولید کرده که به آخرین فناوری روز مجهز است و نیاز به ارتقای جزئی نهایتا خواهد داشت مانند افزایش رم یا افزایش یا تعویض SSD با ظرفیت و سرعت بیشتر. با این کار از انباشت زبالههای الکترونیکی جلوگیری میکنند. برای چنین شرکت بزرگی، فقط مسائل مالی و فروشِ بیشتر ملاک نیست زیرا به دلیل قراردادهای محافظت از محیط زیست که قبلا امضا کردهاند، در هر تولید جدید و ایجاد خط مشی، حفاظت از محیط زیست بر درآمدِ بیشتر، اولویت دارد. امیدواریم روزی در کشور ما هم چنین اتفاقی بیفتد.
از لپتاپهای هایبرید معرفی شده میتوان به HP Elitebook 865 G9 و Lenovo ThinkPad Z نام برد. این لپتاپها را Commercial یا تجاری مینامند.
در این لپتاپها 45 درصد زمان نگهداری باتری در هنگام کار با مایکروسافت تیم نسبت به رقیب یعنی i7-1260p افزایش یافته است.
بیشترین زمان نگهداری باتری در لپتاپ Hp Elitebook 865 G9 با 26 ساعت کار مداوم بوده و این آنالیز توسط شرکتی غیروابسته به AMD انجام شده است.
در رنج قیمت 399 تا 699 دلار، لپتاپهایی تولید شده که بتواند هم به عنوان کرومبوک و هم به عنوان لپتاپ ویندوز 11 با قابلیتهای گرافیکی بالا و پردازنده 4 هسته و 8 رشته (به اصطلاح 8 هستهای)، کلیه نیازهای این دست از کاربران را مرتفع کند. این سری لپتاپها در یکچهارم پایانی سال 2022 با نام مندوسینو با زمان نگهداری باتری 10ساعته به بازار عرضه خواهند شد. همچنین تا زمان عرضه، امکانات بسیاری به این لپتاپها اضافه خواهد شد.
در رابطه با لپتاپهای گمینگ نیز AMD، فناوریهایی را معرفی کرده که میتوانند بازیها را با فریمریت معادل RTX 3080 و RTX 3070 موبایلِ شرکتِ Nvidia اجرا کند. لپتاپ 14 اینچی ROG ZEPHYRUS G14 از این دست لپتاپهاست. این رکورد توسط گرافیک مجتمع به دست آمده است نه چیپ جداگانه گرافیکی.
برای گیمرهایی که به دنبال لپتاپهایی با قابلیتهای PC هستند مدل ALIENWARE M17 R5 با نمایشگر 17 اینچی است که در حال 4K تصاویر 120هرتزی و در حالت فول اچدی تصاویر 360هرتزی پخش میکند. همچنین خروجی صدای دالبی ویژن آن باعث لذت هر چه بیشتر بازی با این لپتاپ است. نمایشگر این لپتاپ 500نیت روشنایی دارد.
از دیگر لپتاپهای گیمینگ با قدرت PC، میتوان به مدل 16 اینچی Lenovo Legion Slim 7 اشاره کرد. این لپتاپ با ضخامت 17 میلیمتر، دارای باتری با قدرت 100وات بر ساعت است.
یک قابلیت بسیار جالب که میتواند نیاز کاربر به دستگیره بازی را برطرف کند داشتن کلیدهای فشاری است که مثلا در بازی مسابقهای هر چه فشار بیشتری به کلید بیاورید سرعت بیشتری دارد و برای حرکتهای آرام با فشردن آرام کلید به سرعت دلخواه برسید و میتوان گفت برای اولین بار در لپتاپهای AMD چنین اتفاقی میافتد و نیازی نیست دستگیرههای گرانقیمت بخرید.
شرکت کورسِیر لپتاپ مدل وُیجر، با استفاده از فناوری هوشمند AMD، به شکل دوگانه استریمینگ – گیمینگ را ساخته تا نیاز کاربرانی که بازیهای خود را استریم میکنند برآورده کند. البته میتوانید انتخاب کنید یا گیمینگ یا فقط استریمینگ. این لپتاپ دارای آخرین نسل پردازنده رایزن و گرافیک رادئون (با تلفظ درست رِیدیان) AMD است و تابستان امسال به بازار عرضه میشود و تمام قابلیتهای هوشمند روز دنیا را داراست.
10 کلید فرمان استریمینگ، وبکم 1080p و همینطور امکاناتی نظیر شمارهگیری سریع، تغییر سریع منبع ورودی ویدیو و … به شما امکان کنترل استریمینگ در سطح استودیو را با فقط تکان دادن نوک انگشت میدهد و بسیاری قابلیتهای دیگر که برخی از آنها در ویدیوی این صفحه معرفی شده است، باعث میشود به یکی از قدرتمندترین و محبوبترین لپتاپهای بازار تبدیل شود.
پردازندههای دسکتاپ سری 7000
سری 7000 دسکتاپ که با سوکت جدید AM5 عرضه میشود با معماری 5نانومتری تولید شده تا کارایی بیشتر، مصرف انرژی بهینهتر، قابلیت و امکانات بیشتری به همراه بیاورد. از نظر ظاهری تغییرات زیادی داشته و دیگر این پردازندهها داری پین نیستند و مانند اینتل، پینها روی مادربرد خواهد بود. هسته اصلی این پردازندهها معماری Zen4 است. بنابراین به ازای هر هسته 1 مگابایت حافظه L2 کش، 15درصد افزایش قدرت تکرشتهای، افزایش سرعت تا 5 گیگاهرتز و گسترش پردازش هوش مصنوعی با این معماری جدید همراه شده است.
چیپلتهای پردازنده سری 7000 در دو هسته 5 نانومتری تولید شده است. سیستم ورودی خروجی آن 6نانومتری طراحی شده، فناوری گرافیک مجمع RDNA 2، معماری پیشرفته مدیریت انرژی و کنترل کننده حافظه DDR5 از قابلیتهای اصلی سری 7000 AMD است.
در رابطه با سوکت پردازنده باید بگوییم که 1718پین هستند، تا حداکثر پردازندههای 170واتی را پشتیبانی میکنند. از DDR5 و PCIe 5 جهت تبادل دیتای ثابت و موقتی و همینطور گرافیکی، استفاده میکنند و در نهایت نکته خوب این است که خنککنندههایی که نسل قبلی AMD یعنی پردازندههای سوکت AM4 را خنک میکردند، همچنان نسل جدید را پشتیبانی میکنند و دیگر مانند اینتل نیاز به خنک کننده جدید یا خرید براکت اضافه و افزایش هزینه کولر پردازنده نخواهید داشت.
سوکت جدید میتواند تا 14 پورت USB 20Gbps (USB 3.2) و تایپ سی، WiFi 6E (آخرین نسل وایفای تا امروز) و 4 پورت HDMI 2.1 و 2 پورت Display از طریق گرافیک مجتمع RDNA 2 را همزمان ساپورت کند.
مادربردهای پشتیبانی کننده با چیپهای مدل X670E Extreme، X670 و B650 به بازار خواهند آمد که X670E Extreme بهترین آنهاست و برای فوق حرفهایهاست با امکانات اورکلاک و سرعت رم زیاد، مناسب برای مشکلپسندان، X670 برای حرفهایها و B650 با قیمت مناسب و اقتصادی که تمام قابلیتها را داراست اما فقط قابلیت اورکلاک ندارد.
پورت PCIe 5.0 برای اتصال SSDهای M.2 NVMe طراحی شده و توسط شرکای AMD، پشتیبانی میشود. برندهای فایزان، کروشال و مایکران از شرکایی هستند که محصولات ذخیرهسازی اطلاعات آنها باعث افزایش 60درصدی سرعت خواندن داده شدهاند. آخرین رکورد نسل قبلی یعنی PCIe4، با 7000 مگابایت در ثانیه بود که در نسل جدید این رکورد 60 درصد افزایش مییابد. همه اینها باعث میشود زمان لودینگ بازیها کاهش محسوسی یابد.
اینها بخشی از قابلیتهای نسل جدید پرتابل و دسکتاپ رایزن یعنی سری 6000 و 7000 است. قطعا در زمان عرضه، امکانات بیشتری خواهند داشت مانند پشتیبانی از وایفای 7 که به تازگی معرفی شده و پیشبینی میشود AMD این قابلیت را در زمان عرضه رسمی به پردازندههای خود اضافه کند.
AMD امسال در نمایشگاه کامپیوتکس، خودنمایی بسیاری در رابطه با زمان رندر، سرعت پردازنده در زمان بازی و بسیاری عملیاتهای دیگر داشته و میتوانید برخی از آنها را در ویدیوی این صفحه مشاهده کنید.