احتمالاً شما هم عبارت «حسابداری صنعتی(Industrial Accounting)» را شنیدهاید و با آن آشنایی دارید. حسابداری صنعتی یکی از مهمترین زیرشاخههای رشته حسابداری است که برای تعیین قیمت تمامشده محصول به کار گرفته میشود. در این مطلب برای شما خواهیم گفت که تفاوت حسابداری صنعتی با حسابداری مالی در چیست، حسابداری صنعتی چه مزایایی دارد و چگونه به ما کمک میکند.
حسابداری صنعتی چیست؟
شرکتهای تولیدی، صنعتی و بازرگانی به شکلهای مستقیم و غیرمستقیم، هزینههای جانبی بسیاری را متحمل میشوند. این هزینهها بر روی تعیین قیمت تمامشده محصولات اثرگذارند. ما برای سروساماندادن به این نوع هزینهها، از حسابداری صنعتی استفاده میکنیم؛
حسابداری صنعتی یکی از مهمترین ارکان پیشرفت در اصناف تولیدی به حساب میآید. حسابداری صنعتی در جهت نیاز به دانستن بهای تمامشده محصولات تولیدی استفاده میشود. هدف اصلی این نوع از حسابداری، آگاهی از بهای تمامشده یک واحد از نظر تمامی عوامل هزینه است.
حسابداری صنعتی نه فقط در واحدهای تولیدی، بلکه در انواع واحدهای اقتصادی نیز میتواند استفاده شود. چرا که در تمامی واحدهای اقتصادی نیاز به شناسایی مراکز هزینه و کنترل آن است.
حسابداری صنعتی حوزهای از حسابداری است كه با هزینهیابی محصول سروكار دارد. هزینهیابی محصول اطلاعات موردنیاز را برای تهیه صورتهای مالی در مورد قیمت تمامشده موجودیها و قیمت تمامشده كالای فروشرفته فراهم میکند. حسابداری صنعتی ابزاری بسیار مهم است که به مدیران در برنامهریزی، کنترل و نظارت و بررسی نتایج فعالیتها کمک میکند.
کاربرد حسابداری صنعتی
کاهش هزینهها، کنترل موجودی کالاها یا محصولات، گرفتن تصمیمهای دقیق برای قیمتگذاری محصولات از کاربردهای حسابداری صنعتی هستند که ارزیابی آنها برای شرکتها بسیار کمککننده است.
در عرصه تولید و پیشرفت شرکتهای تولیدی انجام اقداماتی مانند تجزیه و تحلیل، پیشبینی و برآورد هزینهها بسیار حیاتی است و شرکتها باید همیشه آماری دقیق از بهای تمامشده مواد اولیه محصولات خود داشته باشند تا در هنگام تولید محصولات بتوانند تصمیماتی درست بگیرند.
حسابداری صنعتی چه وظیفهای دارد؟
- کمک به برنامهریزی و اجرای برنامهها
- تحلیل و کنترل بودجههای سازمان
- جمعآوری، طبقهبندی و ثبت گزارشات
- تجزیه و تحلیل گزارشات برای کاهش هزینهها و بهبود وضعیت تولید
- تعیین و کنترل ارزش موجودیهای یک شرکت به منظور هزینهیابی، تعیین قیمت و کنترل موجودی کالاها و محصولات
- جمعآوری اطلاعات مربوط به هزینههای انجامشده و بررسی سود بهدستآمده
اهمیت حسابداری صنعتی
- جمعآوری و تحویل گزارشات حسابداری مربوطه که باید در دورههای سالانه یا سه ماهه تهیه شود.
- سادهسازی حسابرسی قانونی
- جمعآوری گزارشهای مالی برای برنامهریزی و کمک به تجزیه و تحلیل گزارشهای مالی
- افزایش سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی
- بررسی و تحلیل عملکرد سازمان و مدیران با کمک گزارشاتتهیه شده
- تهیهی گزارشهای مالیاتی برای ارائه صورتحسابهای مالی
انواع هزینه یابی در حسابداری صنعتی
- هزینهیابی جذبی
- هزینهیابی مستقیم یا نهایی
- هزینهیابی برآوردی یا تخمینی
- هزینهیابی مرحلهای
- هزینهیابی استاندارد
- هزینهیابی مبتنی بر فعالیت
- هزینهیابی بر مبنای فعالیت زمانگرا
- هزینهیابی بر مبنای فعالیت عملگرا
- هزینهیابی حاشیهای
- هزینهیابی واحد
- هزینهیابی سفارش کار
- هزینهیابی دستهای
- هزینهیابی فرآیند
- هزینهیابی خدمات یا عملیات
- هزینهیابی مرکب
مزیتهای حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی با توجه به گسترش روزافزون صنایع مختلف اهمیت زیادی پیدا کرده است. در حقیقت صنایع مختلف نیاز به حسابدار حرفهای برای رسیدگی به امور مختلف مانند امور مالی، امور مالیاتی و موارد دیگر دارند و این مسئله برای صنایع بسیار حیاتی است.
حسابداری صنعتی در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و مزایای مختلفی برای صاحبان شرکتها دارد. این حسابداری به ارزیابی عملکرد مشاغل و همچنین مدیریت و نظارت بر جریان پول کمک میکند و در پیشبینی بودجه و سرمایهگذاری آینده شرکت موثر است و از کلاهبرداری و سرقت هم جلوگیری میکند.
حسابداری صنعتی چه تفاوتی با حسابداری مالی دارد؟
– در حسابداری مالی هدف ارائه اطلاعات مالی به تصمیمگیرندگان است. خواه این تصمیمگیرندگان داخل سازمان باشند، خواه خارج از سازمان؛ اما در حسابداری صنعتی اطلاعاتی که به دست میآید مورد استفاده تصمیمگیرندگان داخل سازمانها قرار میگیرد.
– گزارشاتی که در حسابداری مالی تهیه میشود حالت و شکل مشخصی دارد. ترازنامه صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد همیشه شکلی یکسان و هدفی مشخص دارند، اما در حسابداری صنعتی گزارشاتی که تهیه میشود بستگی به نیاز تصمیمگیرندگان داخل سازمان دارد.
– دورههای مالی در حسابداری صنعتی کوتاهتر از حسابداری مالی هستند.
– در حسابداری صنعتی، استاندارد لزومی برای اجرا ندارد ولی در حسابداری مالی همه استانداردهای حسابداری در نظر گرفته میشود.
– در حسابداری مالی معیار انجام محاسبات بهای تمامشده تاریخی است اما در حسابداری صنعتی قیمت روز به عنوان معیاری درست در نظر گرفته میشود.
– گزارشهای حسابداری مالی عموماً نشان دهنده گذشته یک کسبوکار است. اما گزارشهای حسابداری صنعتی نگاهی آیندهنگرانه دارند و به آینده میپردازند.
انواع گزارشها در حسابداری صنعتی
- گزارشهای درون سازمانی
- گزارشهای برون سازمانی
- گزارشهای قابل ارائه در بهای تمامشده کالا
چرا در حسابداری صنعتی از نرم افزار استفاده میشود؟
نرمافزار حسابداری تمام هزینههای صرفشده برای مواد اولیه، کارمندان، تجهیزات و هر آنچه مربوط به شرکت شماست را بهطور دقیق ثبت میکند. با استفاده از نرمافزار حسابداری میتوانید بهراحتی از آنچه در بخش هزینهها در جریان است مطلع شوید و گزارشات مورد نیازتان را تهیه کنید.
نرمافزار جامع حسابداری صنعتی هلو کاملترین و جامعترین نسخه برای کسبوکارهای صنعتی، ازجمله کارخانهها، کارگاهها و مراکز تولیدی است و تمامی امکانات نرمافزاری لازم برای این نوع کسبوکارها را در خود دارد. این نرمافزار از روش حسابداری دائمی استفاده میکند.
امکانات برجسته نرم افزار حسابداری صنعتی هلو عبارت است از: تعیین و شناسایی هزینههای دستمزد و سربار (بهای تبدیل)، تعریف ایستگاههای تولیدی در یک کارخانه امکان محاسبه خودکار قیمت تمامشده محصول، مقایسه خودکار قیمت و مواد مصرفی موجود در محصول، گزارشدهی دورهای، گزارشگیری از کسری مواد و …