حسابداری در مدیریت کسبوکارها نقش مهمی را ایفا میکند. فرقی نمیکند بیزینس شما در چه سطحی است، یقین بدانید که برای رسیدن به موفقیت و سود مناسب به مدیریت مالی و حسابداری نیاز خواهید داشت.
طبق تحقیقات یکی از عواملی که در اکثر مواقع باعث شکست یا زیان مالی در مشاغل کوچک میشود، جدینگرفتن همین موضوع و بینظمی در هزینههای مجموعه است.
ما در این گزارش کوتاه و کاربردی قصد داریم شما را با 6 نکته بسیار مهم و عملی در حسابداری مشاغل کوچک آشنا کنیم و به بررسی مزایا اجرای آنها در کسبوکار بپردازیم.
اگر در حال مدیریت یک کسبوکار کوچک هستید و یا قصد راهاندازی یک شغل شخصی را دارید، پیشنهاد میکنیم حتماً تا انتهای این مقاله را بادقت بخوانید.
1.حتماً سرمایه و هزینههای شخصی را از کسبوکار جدا کنید
یکی از مشکلاتی که 90 درصد از صاحبان مشاغل کوچک با آن درگیر هستند، سردرگمی در محاسبه هزینههای کسبوکار و شخصی است.
در واقع این افراد مدیریت درستی بر روی مسائل مالی کار خود ندارند و بهمحض رسیدن به درآمد، تمام پول را به حساب شخصی خود منتقل میکنند.
اوضاع زمانی بدتر میشود که حتی این افراد گاهی مجبور هستند هزینههای مربوط به کسبوکار خود را از حساب شخصی خود پرداخت کنند.
چنین مسئلهای میتواند تأثیرات منفی زیادی را بر روی کسبوکار نوپا یا کوچک شما داشته باشد. همه افراد باید قبل از هر اقدامی، یک حساب جداگانه برای کسبوکار داشته باشند و سرمایه موردنیاز برای شغل خود را در آن قرار دهند.
این موضوع به آن معناست که همه دارایی شما، سرمایه کسبوکار نیست.
تنها زمانی حق دارید که درآمد حاصل از کسبوکار را به حساب شخصی خود انتقال دهید که سود خالص در یک بازه زمانی را کاملاً جدا کرده باشید.
بهعنوانمثال، در پایان ماه با کنارگذاشتن هزینه اجاره، آب، برق، دستمزد کارگر، استهلاک لوازم و مالیات کسبوکار و… مابقی درآمد را بهعنوان سود خالص برای خود برمیدارید.
2. در مشاغل کوچک، خود را جلوتر از زمان برای اتفاقات آماده کنید
در هر کسبوکاری ممکن است اتفاقات ناخوشایند رخ دهند. برخی مواقع بروز مشکلات با هزینه همراه هستند و اختلالاتی را در کسبوکار به وجود میآورند.
مثلاً در زمان همهگیری کرونا، بسیاری از کسبوکارها به دلیل بیتوجهی به اتفاقات احتمالی، شکست خوردند. جلو بودن از زمان، بودجهبندی مناسب و درنظرگرفتن منابع مالی برای روز مبادا، باعث میشود که کسبوکار شما در زمان بروز مشکلات تاب تحمل بیشتری داشته باشد.
بنابراین، شما فرصت کافی برای ایدهپردازی، پیداکردن راهحل مناسب و اجرای ایده را نیز خواهید داشت. چون دیگر نگران تأمین هزینههای خود نیستید.
بر همین اساس، سعی کنید همیشه مبلغی معادل با هزینههای 3 تا 6 ماه را در حساب کسبوکار خود نگهدارید تا در هنگام بروز مشکلات دچار سردرگمی نشوید.
3. در ثبت دقیق و نگهداری از سوابق مالی خود حساس و مقید باشید.
نگهداری از فرمها، رسید یا سایر دادههای مالی اهمیت زیادی برای کسبوکارهای کوچک دارد.
این موارد میتوانند در هنگام پرداخت مالیات، محاسبه سود خالص و سایر فرایندهای حسابداری بسیار کاربردی باشد و به کاهش هزینههای شما منجر شوند.
معمولاً پیشنهاد میشود که کسبوکارهای کوچک این اطلاعات را بین 3 تا 5 سال مالی نگهداری کنند. اگر قصد دارید به صورتی دستی ذخیرهسازی را انجام دهید، در ابتدا بهتر است که چند پوشه یا زونکن تهیه کرده و هرکدام را برای یک فرایند در نظر بگیرید.
سپس اطلاعات مربوط به هر موضوع را در پوشه مرتبط با خود نگهداری کنید. البته امروزه بسیاری از نرمافزارهای حسابداری امکان اسکن اطلاعات و ثبت آن در فولدرهای مجزا را فراهم کردهاند.
با این امکانات حتی دیگر نیازی به جمعآوری اطلاعات کاغذی هم نخواهد بود.
4. از نرمافزارهای حسابداری کمک بگیرید
بررسی و محاسبه دقیق درآمد، هزینه و سود برای همه کسبوکارها یک موضوع مهم و ضروری است. اما ضرورت آن برای کسبوکارهای کوچک شاید از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.
دلیل این موضوع همان مواردی است که در بخش اول مقاله به آن اشاره کردیم.
ثبت دائم خرجها، پیگیری هزینه، مرتبکردن صورتحسابها و جستجو بین اطلاعات مختلفی در طی ماهها، کار بسیار دشوار و وقتگیری خواهد بود.
تازه عمق فاجعه زمانی اتفاق میافتد که کسبوکارتان جزئیات زیادی داشته باشد و فقط شما مسئول رسیدگی به همه هزینهها باشید.
استفاده از نرمافزارهای حسابداری کمک میکند تا اطلاعات با کمترین خطای ممکن در سیستم ثبت شده و محاسبه سود و زیان در کمترین زمان انجام شود.
نرمافزارهای حسابداری نظیر هلو لایت که در کشور دارای محبوبیت زیادی نیز هستند، امکانات پیچیده را با سادهترین پنل کاربری در اختیار افراد خود قرار میدهند.
این نرمافزار قادر است امکاناتی نظیر صدور فاکتور، ثبت محصول و نمایش دقیق مشخصات آن، محاسبه سود و زیان، ارسال صورتحساب الکترونیکی و… را با چند کلیک ساده به شما ارائه دهد.
در ضمن، استفاده از این نرمافزار فوقالعاده، بسیار مقرونبهصرفه است. بر همین اساس برای کسبوکارهای کوچک فیزیکی، آنلاین و حتی مبتنی بر شبکههای اجتماعی نیز کاربردی خواهد بود.
حسابداری
5. روش حسابداری خاص خود را داشته باشید
معمولاً روش پرداخت در کسبوکارها به دو صورت نقدی و اعتباری (تعهدی) انجام میشود. در روش اول تمام پرداختها بهمحض ارائه محصول یا خدمات در همان لحظه بهصورت نقد دریافت و ثبت میشود.
اما در روش دوم ممکن است در ازای ارائه خدمات یا فروش محصول، چک و… دریافت کنید و دریافت پول حتی به چند ماه آینده موکول شود.
معمولاً توصیه میشود که کسبوکارهای کوچک برای حسابداری بهتر و مدیریت نقدینگی، روش اول را انتخاب کنند.
چون هم محاسبه آن سادهتر خواهد بود و هم جریان نقدینگی کسبوکار در ابتدای کار بیشتر میشود.
6. مالیات را فراموش نکنید
اکثر کسبوکارهای کوچک و متوسط، ناچار به پرداخت مالیات هستند. اگر در طول فعالیت خود بهصورت ماهانه از این موضوع چشمپوشی کنید، در پایان سال مالی مجبور خواهید بود که مبلغ زیادی را از درآمد یک ماه اخیر خود برای مالیات در نظر بگیرید.
این در حالی است که با کنارگذاشتن بخشی از درآمد بهصورت ماهانه، در انتهای سال فشاری به کسبوکار وارد نمیشود.
از همین رو حتماً در حسابداری مشاغل کوچک خود این مسئله را جدی بگیرید.
در این گزارش سعی کردیم شما را با 6 نکته مهم در حسابداری مشاغل کوچک آشنا کنیم و به بررسی مزایای آنها بپردازیم.
حسابداری عامل بسیار مهمی است که اکثر صاحبان مشاغل آن را نادیده میگیرند. درصورتیکه توجه به همین چند نکته ساده در حسابداری میتواند نقش پررنگی را در جلوگیری از شکست و رسیدن به موفقیت داشته باشد.
اگر در ابتدای کسبوکار خود هستید و بودجه کافی برای استخدام یک حسابدار ندارید، کافی است از یک نرمافزار حسابداری کمک بگیرید. با استفاده از این نرمافزارها و ثبت دقیق هزینهها، این فرایند را به بهترین شکل ممکن در کسبوکار خود اجرا کنید.
مطمئن باشید که در یک بازه زمانی نسبتاً کوتاه، متوجه مزیتها و تأثیرات مهم آن در بیزینس خود خواهید شد.