اگر قرار است پروژههای مربوط به مدیریت کسب و کارها را بر عهده بگیرید، نیاز است تا حتماً با یک سری اصول و نکات مهم آشنایی کافی داشته باشید تا بتوانید بهترین خروجی را دریافت کنید و به بهترین شکل فعالیت هایتان را پیش ببرید. به طور کلی باید بدانید که اکثر پروژههای استارتاپی بودجههای نسبتاً بالایی دارند و شما باید بدانید که به چه صورت باید پیش بروید، چگونه با نیروهای خود تعامل برقرار کنید، چطور از لحاظ زمان و هزینهها بهینه عمل کنید، چگونه استراتژی متناسب با کسب و کار را تدوین کنید و…. با توجه به این موضوع قطعاً به اهمیت نکات کلیدی در این زمینه پی بردهاید. در این گزارش قصد داریم به بررسی کامل نکات مهم برای مدیریت هر پروژه کسب و کار و استارتاپی بپردازیم تا بتوانید بر طبق چارچوب و اصول مشخصی به فعالیتهایتان بپردازید.
طراحی یک مایل استون
یکی از مهمترین نکات در مدیریت انواع پروژههای کسب و کار، طراحی یک مایل استون مشخص است. با مشخص کردن یک مایل استون بر اساس پروژه خود میتوانید انواع اهداف اصلی و فرعیتان را طبق چارچوب و مراحل مشخص، تنظیم کنید و پله پله کارتان را پیش ببرید. زمانی که شما برنامهریزی دقیقی برای تمام امور اجرایی و اهداف اصلی و فرعیتان داشته باشید، میتوانید با دید بازتری به صورت هوشمندانه پیش بروید. در طی روند تهیه یک مایل استون حتماً نقاط عطف پروژه را یادداشت کنید، اهداف اصلی و فرعی را از یکدیگر تفکیک کنید و اسناد و دیتاهای مربوط به پروژه را جمعآوری کنید تا بتوانید در شرایط مختلف از آنها نهایت استفاده را ببرید.
درک خواستهها و سطح نیاز کارفرما
یکی از مهمترین نکاتی که در روند مدیریت پروژه خود باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، درک انتظارات و خواستههای کارفرما است. در واقع شما باید قبل از شروع پروژه به صورت کامل از جوامع مختلف با کارفرما به توافق برسید و در این روند سعی کنید به صورت کامل تمام خواستهها و سطح نیاز او را درک کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که بهتر است شما هم سعی کنید به کارفرما کمک کنید تا بتواند اهداف خود را شفاف بیان کند و دید واقع بینانه و منطقی نسبت به اهداف مشخص شده داشته باشد. در این مرحله شما میتوانید در خصوص مدیریت تحقق منافع، تدوین استراتژی مشخص، پذیرش روشهای چابک، بستر استفاده از فناوریهای بروز و مواردی از این قبیل سؤالاتی را مطرح کنید تا بتوانید از سمت کارفرما پاسخ مناسبی را دریافت کنید و بر این اساس برنامهریزی داشته باشید. به طور کلی در خصوص روش و روند اجرایی به طور کامل با کارفرما صحبت کنید و به توافق برسید.
شناسایی نقاط قوت و ضعف نیروهای خود
نکته بعدی بررسی کامل نقاط قوت و ضعف نیروها یا به عبارتی اعضای گروهتان است. زمانی که قرار است یک پروژه کسب و کار را به صورت تیمی پیش ببرید، باید به طور کامل اعضای گروهتان را رصد کنید و از نقاط قوت و ضعف آنها آگاهی کافی داشته باشید. به واسطه این شناخت میتوانید آگاهانه مسئولیتهای مختلف را به افراد گروهتان بسپارید، عملکرد آنها را تجزیه و تحلیل کنید و به طور کلی وظایف تیم خودتان را به صورت اصولی و حساب شده تعیین کنید تا خروجی کار قابل قبول باشد. حالا در این مرحله میتوانید به صورت منحصر به فرد با هر یک از اعضای گروهتان جلسه داشته باشید و به صورت جزئی تمام وظایف، اختیارات و موارد اجرایی را به او تفهیم کنید.
ایجاد انگیزه در نیروها
در راستای مورد قبل، نیاز است تا برای پیشبرد دقیق و هدفمند پروژه خود به اعضای گروهتان انگیزه کافی بدهید. شما به عنوان یک رهبر یا مدیر اجرایی باید سعی کنید تا بهترین خروجی را از هر یک از اعضای گروهتان دریافت کنید و مطمئن شوید که هر فرد وظیفه خود را به درستی انجام میدهد. برای این کار میتوانید در شرایط و مناسبتهای مختلف به اعضای گروهتان هدیه دهید، به صورت هفتگی و ماهانه تک به تک با آنها جلسه مشاوره و گفتگو داشته باشید، از مشکلات و چالشهای آنها آگاهی کافی داشته باشید، روابط و تعاملاتتان را با آنها بهبود ببخشید و همچنین فرصت و بستر مناسبی را برای رشد و ارتقای اعضای گروهتان فراهم کنید.
جلسات و دیدارهای مستمر
به عنوان یکی دیگر از نکات مهم در روند مدیریت پروژه هر کسب و کار، باید به داشتن دیدارهای متمرکز و منظم اشاره کنیم که با سطح کیفی خروجی نهایی ارتباط مستقیمی دارد. در واقع شما باید به صورت هفتگی و ماهانه جلساتی را با اعضای گروه، مدیران و کارفرمایان داشته باشید و در طی این جلسات سعی کنید در خصوص روند اجرایی، اهداف، انتقادات و پیشنهادات، پیشبینیها، دستاوردها و نقاط ضعف و قوت پروژه خودتان صحبت کنید. در طی این جلسات شما با برقراری تعامل و افراد و نیروهای مختلف میتوانید دید بازتر و آگاهی بیشتری نسبت به پروژه داشته باشید تا در صورت نیاز در جهت تغییر استراتژی، عملکرد بهینه و ارتقای سطح خود و نیروهای آن گام بردارید.
تحلیل و بازبینی پروژه
در آخر هم باید به این نکته مهم اشاره کنیم که نیاز است بعد از پایان پروژه مدیریتی خود، به صورت کامل آن را از جوانب مختلف تحلیل و بررسی کنید. با بررسی و بازبینی نهایی در خصوص مدیریت پروژه مورد نظر، میتوانید نقاط ضعف و قوت روند اجرایی را درک کنید، دستاوردها و میزان دستیابی به اهداف را بررسی کنید و همچنین در جهت ارتقاء سطح عملکرد خود و گروهتان دادههایی را در اختیار داشته باشید. همچنین باید توجه داشته باشید که نیاز است به صورت دورهای هر چند وقت یکبار روند اجرایی پروژه خودتان را به طور کامل بازبینی و بررسی کنید تا در ادامه روند این پروژه بتوانید تصمیمات بهتری بگیرید و تغییرات مورد نیاز از لحاظ مسئولیت و وظایف، استراتژی و تعیین اهداف را اعمال کنید.
به بهترین شکل مدیریت کنید!
در این مطلب سعی کردیم به طور کامل نکات مهم و کلیدی در روند مدیریت پروژههای استارتاپی را بررسی کنیم. در حال حاضر میتوانید با در نظر داشتن این نکات و موارد به شیوه هدفمند و اصولی پیش بروید و نسبت به تعیین اهداف، وظایف و مسئولیتها، زمانبندی و استراتژی اصلی خود آگاهی کافی داشته باشید. باید بدانید که مدیریت یک مهارت چندجانبه است؛ در نتیجه میبایست تا سر حد امکان بر روی تمام امور اجرایی خود سلطه کافی داشته باشید، تمام جوانب را بسنجید و به طور کلی پروژه خودتان را به صورت جزئی و کلی رصد کنید. با در نظر گرفتن تمام این موارد، به موفقیت چشمگیری دست پیدا خواهید کرد و پروژه را به ثمر خواهید رساند.