بسیاری از افراد به سمت ایجاد کسبوکارهای کوچک حرکت کردهاند اما به دلیل کمبود منابع مالی و سرمایه اولیه، فرایندهای بازاریابی را در اولویت قرار نمیدهند و انجام برنامههای بازاریابی را به بعد موکول میکنند. این در حالی است که داشتن یک برنامه منسجم بازاریابی برای کسبوکارهای کوچک به مراتب ضروریتر از کسبوکارهای بزرگ و جاافتاده است. در این مطلب، بهترین راههای بازاریابی برای کسبوکارهای کوچک را شرح میدهیم.
با سرمایهی کم کسب و کار خودمان را راه بیندازیم
1.مشتری هدف خود را بشناسید
محصول یا خدمات شما مناسب چه افرادی است؟ گروهی که خواهان یا نیازمند محصولات و خدمات شما هستند را بشناسید. این افراد چرا باید بخواهند محصول شما را بخرند؟ محصول و خدمت شما چه نیازی را از این افراد رفع میکند؟ این افراد چه ویژگیهایی دارند؟ در چه رده سنی هستند و چه علایقی دارند؟ دانستن پاسخ این سوالات به شما کمک میکند بتوانید محصولات و خدماتتان را به سمت افرادِ درست هدایت کنید.
2.از مناسبتها بهره ببرید
محصولات و خدماتتان را بسنجید و در صورت امکان، آنها را با رویدادها و مناسبتهای شناخته شده مثل جام جهانی و نوروز پیوند بزنید. برقراری ارتباط بین محصولات با رویدادهای شناختهشده، احساس گرمی و صمیمیت را بین شما و مخاطبانتان به وجود میآورد و آنان را به خرید از شما ترغیب میکند.
3.محدودیت زمانی در نظر بگیرید
هنگامی که تبلیغ محصولی را میکنید، برای خرید آن مهلت زمانی تعیین کنید. میتوانید در کنار آن، تخفیفی را هم در نظر بگیرید، اما برای مدت زمان محدود؛ مثلا “خرید ماگهای حرارتی با بیست درصد تخفیف، فقط از یک تا چهار آذر”. این کار مثل معجزه عمل میکند و تاثیر چشمگیری بر میزان فروش شما میگذارد. امتحان کنید!
4.احساس هراس را به مخاطبانتان تزریق کنید
احساس ترس یک حس بهشدت ترغیبکننده برای انجام یک خرید است، مثل ترسِ از دست دادن یک تخفیف تکرارنشدنی یا یک هدیه رایگان. شاید هم محصولات و خدمات شما بهطور مستقیم با امنیت، ایمنی یا سلامت افراد در تماس است. شما بهترین ابزار را برای ترغیب مخاطب به خرید محصولات و خدماتتان، در دست دارید.
5.تبلیغات بلندمدت را انتخاب کنید
این تکنیک بهخصوص مناسب اوقاتی است که بودجه اندکی دارید. تبلیغاتی که اثر آنها بلندمدت باشد، نه دقیقهای. میتوانید به سراغ برچسبها و علائمی برای پنجره عقب ماشینها و درب شیشهای مغازهها بروید.
6.نظر مشتریان را در مورد محصولاتتان جویا شوید
بهجای اینکه منتظر بمانید تا صدها مشتری ناراضی پیدا کنید، اندک مشتریان ناراضی خود را شناسایی کرده و درصدد حل مشکل برآیید. برای این کار بلافاصله یا مدت کوتاهی پس از فروش محصول (بسته به نوع محصول یا خدماتتان) با مشتری تماس گرفته و نظر او را در مورد خریدی که انجام داده، جویا شوید. به او فضا بدهید تا شکایات و پیشنهادات خود را با شما مطرح کند.
7.چیزی بیش از انتظار مشتریانتان به آنها بدهید
ببینید هنگام فروش محصولات یا خدمات، چه کار کوچک و اضافهای میتوانید برای مشتریان انجام دهید که هزینه زیادی برای شما نداشته باشد اما مشتریان را خوشحال و غافلگیر کند. مثلا آنها در صورت خرید اشتراک یک ماهه اپلیکیشن شما، از پنج روز اشتراک رایگان اپلیکیشن دیگری بهرهمند شوند یا با خرید یک کتاب از شما، کتاب جیبی کوچک یا یک خودکار زیبا هدیه بگیرند.
8.بازاریابی گوشهای را جدی بگیرید
بازاریابی گوشهای یا نیچ مارکتینگ (Niche Marketing) یکی از مهمترین تکنیکهای بازاریابی است که شانس موفقیت را بهطور قابل توجهی بالا میبرد. در این شیوه شما باید گوشهای از بازار را که شرکتهای رقیبتان نخواسته یا نتوانستهاند به سراغ آن بروند، پیدا کرده و به آن ورود کنید. برای مثال بهجای راهاندازی یک پیتزافروشی با انواع پیتزا که در هزاران رستوران دیگر پیدا میشود، یک رستوران ویژه گیاهخواران باز کنید یا بهجای باز کردن یک فروشگاه لباس با انواع لباس برای زنان و مردان، یک فروشگاه لباس سایز بزرگ باز کنید.
9.نسبت به رقبایتان متمایز باشید
یکی از بهترین راهها برای رشد سریع این است که برای خدمات و محصولاتی که ارائه میدهید عاملی در نظر بگیرید که شما را از سایر رقبایتان متمایز کند؛ چیزی مثل یک پیشنهاد شگفتانگیز که کسی نتواند آن را رد کند. همین وجه تمایز، شما را بهسرعت در ذهن مردم ماندگار میکند و آنان را برای خرید از شما وسوسه میکند.