اتفاقهای ناگهانی و بدون پیشبینی، آسیبهای طولانیمدتی دارند. کرونا هم از این اتفاقها بود که با طولانیشدنش آسیبهای بعضا جبرانناپذیری را ایجاد کرد. تعداد زیادی از کسب و کارها از بین رفتند یا در بهترین حالت تبدیل به شرکتهای زیاندهی شدند. چالشهای سختی که بیرون آمدن از آنها با پاندمی یک ویروس خطرناک همزمان شده بود و صاحبان کسب و کار را مستاصل کرده بود. طبعا کرونا اولین اتفاق ناگهانی نبوده و آخریناش هم نخواهد بود اما با تجربه و بالابردن بهرهوری میتوانیم ضرر را به حداقل برسانیم. در این وضعیت پرداخت مالیات هم چالش دیگری است که به این فرآیند اضافه میشود؛ شرکتها و کسب و کارهایی که زیان دیدهاند باید چطور مالیات پرداخت کنند؟
تعریف مالیات چیست و چند دسته مالیات وجود دارد
چه زمانی شرکت زیانده میشود؟
زمانی که هزینهی شرکتی از درآمدش بیشتر باشد به آن شرکت زیانده میگویند اما در چه شرایطی این اتفاق میافتد؟ عدم مدیریت مناسب مجموعه، مدیریت اشتباه جریان وجوه نقد، عدم آشنایی به بازار، بازاریابی نادرست، سوق دادن سرمایه به موجودی انبار و عدم تقسیم سرمایه مناسب از مواردی هستند که شرکت را زیانده میکنند. البته شرکتهایی که تازه راه افتادهاند طبیعی است که در ابتدای راه زیانده باشند که در آن صورت باید در اظهارنامههای مالیاتی هزینههایشان را با جزییات کامل بنویسند.
شرکتهای زیانده چقدر مالیات میدهند؟
هر شرکتی باید هزینه و درآمد خود را در نرمافزارهای مالی درج و آن را در اظهارنامههای مالی تنظیم کند. در این وضعیت شرکتهایی که زیانده باشند و هزینهی آنها از درآمدشان بیشتر باشد مشخص میشوند و تا زمان سوددهی و برطرفشدن زیانهای قبلی معاف از مالیات میشود؛ اما نکته مهم، قبول و دریافتکردن مدارک اظهارنامه مالیاتی شرکت زیانده است. اگر هزینههای شرکت مورد تایید ممیز و سازمان امور مالیاتی قرار نگیرد، زیانده بودن شرکت تایید نمیشود و باید مالیات بهطور کامل پرداخت شود.
اگر هزینههای شرکت بهخاطر دریافت وام برای تهیه ابزارها و دستگاههای جدید، افزایش یا پرداخت حقوق کارکنان، هزینههای مرتبط با تحقیق و توسعه و سایر موارد این چنینی افزایش پیدا کند، زیانده بودن شرکت مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد. علاوه بر این در مواردی که هزینههای شخصی بهعنوان هزینههای شرکت در نظر گرفته شود، زیانده بودن شرکت از طرف سازمان امور مالیاتی تایید نمیشود. بهطور مثال، شخص حقوقی یک وامی را دریافت میکند و بهجای هزینه کردن آن برای کسب سود بیشتر، در موارد شخصی مانند خرید ملک یا ماشین خرج میکند. این هزینه توسط سازمان امور مالیاتی مورد قبول نیست.
آشنایی با انواع مالیات و قوانین مربوط به آن
از کجا بفهمم شرکت زیانده من معاف از مالیات میشود؟
اگر بهعنوان صاحب یک شرکت زیانده گزارشهای فصلی و اظهارنامههای مالیاتی خود را بهطور دقیق و با مدارک کامل تحویل اداره مالیاتی داده باشید و هزینههای انجام شده شرکت مطابق با مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون مالیات مستقیم مورد قبول سازمان مالیاتی قرار بگیرد، تا زمان سوددهی مجدد کسب و کار هزینهای بابت مالیات شرکت زیانده دریافت نمیشود. بنابراین میتوانید با آگاهی نسبت به مسائل پایه مانند سال مالی، اطلاعات خود را در مورد امور مالیاتی افزایش دهید و در صورت زیانده بودن شرکت، از اضافهشدن هزینههای بیشتر جلوگیری کنید.
لازم به ذکر است زمانی که ضرر و زیان یک شرکت از 50 درصد سرمایههای آن بیشتر شود، باید بر اساس قانون تجارت سرمایههایش را کم کند. در این موارد شرکت به سمت منحلشدن پیش میرود. در صورتی که هیئتمدیره یا دادگاه تصمیم به انحلال شرکت بگیرند، مدیر تصفیه وظیفه فروش داراییها و پرداخت بدهیها بههمراه مالیاتهای باقیمانده از سالهای قبل را بر عهده میگیرد.
چرا یک شرکت زیانده میشود؟
مدیریت غلط حسابداری: در بسیاری از شرکتها اطلاعات و گزارشهای ارائهشده توسط حسابرسها و مسئولان اجرایی برای بهبود ساختار مالی و مدیریت مناسب آن مورد توجه مدیران شرکت قرار نمیگیرد و مشکلات زیادی را بهوجود میآورد.
عدم نظارت بر تولید: هزینههای عملیاتی شرکت ارتباط مستقیمی با عملکرد مدیران شرکت دارد و با مدیریت و کنترل دقیق بخش تولید میزان درآمد و سود شرکت افزایش خواهد یافت.
عدم توجه به نقش منابع انسانی: عدم مدیریت مناسب منابع انسانی و نداشتن انگیزه در این بخش میتواند بر روی عملکرد شرکت تأثیر گذاشته و آن را به سمت ضرر و زیان بکشاند.
بینظمی در برنامههای عملیاتی: یکی از اشتباهات کسب و کارهای نوپا، غفلتکردن از تهیه طرح تجاری جامع است که بدون برنامهریزی صحیح عملیاتی آن را پیش میبرند و شکست میخورند.
ناتوانی در شناخت مخاطب: همهی کسب و کارها باید بدانند که مشتریان امروز دنبال محصولات و خدمات باکیفیت هستند، به خدمات مشتریان و خدمات پس از فروش اهمیت میدهند و اگر جواب مشکلات و نیازهای خود را پیش شما نیابند سراغ رقبای شما میروند.
ضعف در بازاریابی: از آنجایی که بازاریابی یکی از مهمترین جنبههای هر کسب و کاری، به خصوص کسب و کارهای نوپا است، لازم است که هر شرکتی برای نیازهای بازاریابی فعلی و آتی کسب و کار خود به طور واقعبینانه بودجهبندی کند.
مالیات شرکتهای ورشکستشده چطور محاسبه میشود