رشته حسابداری جزو آن دسته از رشتههایی است که بازار کار خوبی دارد. تنوع بازار کار برای این شغل به دلیل شاخههای مختلفی است که دارد. امروزه حسابداری بخش جدانشدنی هر شرکت یا سازمانی است. حتی حسابدارهای شخصی هم در این دوران درآمد خوبی دارند و تقاضای استخدام برایشان زیاد است.
بسیاری از مردم تصور ساده و قدیمیای از رشته حسابداری دارند. با اینکه هنوز هم حسابداری کلاسیک یکی از مهمترین شغلهای دنیا است، با این حال شاخههای این رشته در حال رشد و تصاحب بازار کار هستند. یک حسابدار خوب میتواند نقش مشاور مالی را هم ایفا کند. بنابراین شغل حسابداری بسیار حساس و مهم است و نباید آن را سادهانگاری کنیم.
همه چیز درباره شغل حسابداری و وظایف حسابدار
چرا حسابداری شاخههای مختلفی دارد؟
همانطور که میدانید، حسابداری شامل فعالیتهای مختلفی میشود. از ثبت و نظارت بر اطلاعات مالی مجموعه گرفته تا تحلیل دادهها و پیدا کردن بهترین مسیرهای سرمایهگذاری. اما هرکدام از این کارها به یکی از شاخههای حسابداری مربوط میشود.
کمتر شرکت یا سازمانی پیدا میشود که نیازی به حسابدار نداشته باشد. چرا که شغل حسابدار فقط به جمعآوری و بایگانی اطلاعات مالی مربوط نمیشود. حسابدار میتواند هزینههای مجموعه را مدیریت کرده تا از بسیاری ضررهای مالی جلوگیری کند. همچنین حسابدار میتواند از خطاهای مالیاتی که شرکت را مجبور به پرداخت هزینههای بالایی میکنند، جلوگیری کند.
در واقع، حسابدار باید حسابهای شرکت را یکدست کند. به این معنی که او میتواند با راهکارهای مناسب، توازن مثبتی را بین دریافتیهای شرکت با بدهیهای مالی ایجاد کند. به این شکل است که شرکت در مسیر درستی حرکت میکند و به سوددهی میرسد.
بهترین گرایشهای رشته حسابداری کدامند؟
وقتی در یک رشته صحبت از بهترین گرایش ميشود، بهطور معمول منظور ما از نظر بازار کار و درآمد است. شغل حسابداری جزو کارهای پردرآمد دنیای امروز است. همانطور که گفتیم، حسابدار خوب میتواند با توجه به شاخهای که در آن تخصص دارد، در بخشهای مدیریتی و مشاورهای هم فعالیت داشته باشد.
با این حال، در هنگام انتخاب گرایش حسابداری، باید چند مورد را در نظر داشته باشید. شناخت شما از خودتان کمک زیادی به انتخاب مسیر درست میکند. باید ببینید که شما بیشتر در نقشهای مدیریتی کار بهتری انجام میدهید، یا نظارتی و حتی مشاورهای. حسابداری در تمام این زمینهها گرایشهای مختلفی دارد.
بعضی از گرایشهای رشته حسابداری هم نیازمند دقت بالا و مسئولیتپذیری هستند. این شاخهها معمولاً کارهای بازرسی و نظارتی هستند که حساسیت بالایی دارد. در اینجا به بررسی بهترین گرایشهای رشته حسابداری میپردازیم:
حسابداری مدیریتی
حسابداری مدیریتی به تنظیم قیمتهای و در واقع ارزش محصولات شرکت کمک میکند. این حسابدار با تحلیل دقیق بازار و دادههای مالی خود شرکت، به مدیر مجموعه کمک میکند تا بهترین تصمیم را بگیرد. این تصمیم شامل موارد مختلفی میشود. تحلیل اطلاعات بازار، عوامل سوددهنده شرکت و در نهایت قیمت گذاشتن روی کالاها، بخشهایی از فعالیتهای حسابداری مدیریتی است.
حسابرسی
کار اصلی حسابرس بیشتر نظارت و بررسی حسابها است. این شخص در واقع ناظری بر فعالیتهای حسابدارها است. حسابرس میتواند در خود مجموعه استخدام شود و یا از طرف سازمانهایی مثل مالیات برای بازدید به شرکت برود. استخدام حسابرس در مجموعهها میتواند از ضررهای مالیاتی جلوگیری کند. این شخص در واقع از درست بودن اطلاعاتی که در دادههای مالیاتی و حسابداری شرکت گذاشته میشوند، اطمینان حاصل میکند. همچنین از آنجایی که حسابرس با قوانین مالیاتی آشنایی دارد، میتواند مشاورههایی هم برای جلوگیری از مالیات اضافه به شرکت دهد.
حسابداری مالی
این کار در واقع اصلیترین و پایهایترین شاخه حسابداری است. در رشته حسابداری، حسابدار مالی کسی است که حسابهای کل مجموعه را در دست دارد. این شخص در وهله اول باید به یکسان سازی و یکدست بودن ورودی و خروجی منابع مالی رسیدگی کند. حسابداری مالی به تمام کارهای مالی شرکت از جمله میزان سود و ضرر، چرخش مالی شرکت و حتی سهام شرکت نیز رسیدگی میکند.
حسابداری قضایی
کسی که در شغل حسابداری قضایی مشغول کار میشود، باید نگاهی جزئی و بادقت داشته باشد. این شخص به نوعی مسئول تحقیق درباره اسنادی است که نیازمند رسیدگی قانونی هستند. در بسیاری از پروندههای کلاهبرداری، دادگاه از حسابدار قضایی کمک میگیرد. این شخص با تجزیه و تحلیل و بررسی دقیق برنامهها و سیستمهای حسابداری، میتواند خطاها و یا جاهایی که دچار ابهام هستند را شناسایی و به دادگاه معرفی کند.
حسابداری مالیاتی
افرادی که تخصص حسابداری مالیاتی دارند، بهطور معمول به عنوان مشاور در شرکتهای بزرگ فعالیت میکنند. این شخص پایههای رشته حسابداری را به خوبی میداند. از طرفی، با قوانین مالیاتی کشور هم آشنایی دارد. بنابراین او میتواند با بررسی وضعیت بازار و چرخش مالی شرکت، آنها را برای رسیدگی به مالیاتهای آینده آماده کند. این شخص در واقع با دادن مشاورههای مالیاتی به شرکت، میتواند به آنها کمک کند تا از بسیاری هزینهها و مالیاتهای احتمالی دور شوند. با این کار شرکت میتواند هزینههای زیادی را ذخیره کرده و به سود برسد.