رتبهبندیهای موتورهای جستجو برندهی همه بازیها را مشخص میکند!. سه نتیجه اول در موتور جستجو نرخ کلیک 30 درصدی را میگیرند. در حالی که در رتبه 9 نرخ کلیک به 2 درصد کاهش پیدا میکند. وقتی که سایت شما با کلمات کلیدی سرچشده مرتبط، در صفحه اول نمایش داده نشود، عملا از ظرفیت سایت خود استفاده نکردهاید. در این حالت است که سئو به کمک شما خواهد آمد.
سئو یک اصلاح جامع است که همه فعالیتهای یک برند را برای جذبترافیک طبیعی (اورگانیک) شامل میشود. سئو جنبههای فنی وبسایت مانند معماری سایت تا خلق محتوا و تجربه کاربر را شامل میشود.
بهینه سازی وبسایت (SEO) چیست؟
به نظر میرسد که سئو ساده باشد؛ در حالی که سئو حتی برای بازاریابان دیجیتال با تجربه، یک هدف بسیار متغیر است. در سئو افسانهها زیاد هستند، الگوریتمها به سرعت تغییر میکنند به همین دلیل ممکن است اقدامات جهت بهبود سئو سایت به جریمه توسط موتورهای جستجو ختم شود. برای اینکه سایت شما همیشه بهینه باشد باید دارای دانش عمیقی از نحوه تفکر موتورهای جستجو در مورد سایت خود باشید.
موتور جستجو همانند انسان با محتوا و سایت تعامل میکند؛ پس باید نحوه واکنش نسبت به سایت خود را بدانید. معماری سایت، تولید محتوا، تجربه کاربری و … باعث شده که سئو یک مجموعه اقداماتترکیبی باشد.
موتورهای جستجو چطور کار میکنند؟
گوگل به تنهایی 3.5 میلیارد جستجو در روز انجام میدهد. این موتور جستجو در روز تقریبا 1.9 میلیارد سایت را بررسی میکند و در کمتر از 0.5 ثانیه نتیجه را برای کاربر نشان میدهد.
برای برگرداندن نتیجه مطلوب برای کاربران، موتورهای جستجو باید این کار را انجام دهند:
- تهیه یک لیست یا فهرست از صفحات موجود در وب
- دسترسی سریع به این لیست
- تصمیم بگیرد که کدام صفحه برای هر جستجویی مناسب است.
در دنیای سئو این فرآیند به خزش (crawling) و ایندکس (index) معروف است.
کراول و ایندکس کردن موتور جستجو
اینترنت به وسیله حجم بسیار وسیعی از صفحات تشکیل شده که با لینک به هم متصل هستند. موتورهای جستجو نیاز دارند که این صفحات را پیدا و شناسایی کرده و در دستههای معنادار فهرست کنند. به این فرآیند ایندکس میگویند.
برای انجام این فرآیند موتورهای جستوجو از رباتهایی به نام عنکبوت (spider) یا خزنده (crawlers) برای اسکن کردن (scan) سایتها استفاده میکنند. خزندهها به طور اتوماتیک هر سایت را کراول و ایندکس میکنند و اطلاعات موجود در آن (متن، ویدیو، جاوا اسکریپت، تعداد صفحات و…) را ثبت میکنند.
در نهایت موتورهای جستجو پس از بررسی کدها بهSRC یا HREF میرسند که در آنها لینک سایر صفحات و یا سایتها وجود دارد که از طریق این رباتهای خزنده به سایر سایتها دسترسی پیدا میکنند. این لینکهای موجود به رباتهای خزنده کمک میکند که شبیه به یک موج، سایر صفحات را ایندکس کند.
موتورهای جستجو این اطلاعات را در دیتابیسهای فیزیکی عظیم ذخیره میکنند تا هر زمان کسی جستجو انجام داد اطلاعات را برای آن فراخوانی کند. شرکت گوگل دارای مرکز داده در سراسر دنیا است. دیتاسنتر ماموت در یونان و اوکاهوما هر کدام تقریبا 10 هکتار (980000 فوت مربع) مساحت دارند. این شبکه به گوگل اجازه میدهد که میلیاردها صفحه در تجهیزات خود نگهداری کند.
موتورهای جستجو به طور پیوسته عملیات کراول و ایندکس را انجام میدهند، این عمل باعث میشود که به صفحات جدید، صفحات حذف شده، لینکهای جدید و محتواهای تازه پی ببرند. وقتی که کاربری عملیات سرچ را انجام میدهد، موتور جستجو جواب را از بین میلیاردها صفحه ایندکس شده پیدا، آماده و ارسال میکند.
تنها کاری که باید انجام بدهید این است که کاری کنید تا موتور جستجو از بین حجم عظیمی از صفحات، سایت شما را در رتبههای اول نتایج به کاربر نشان دهد.
موتورهای جستجو چطور نتایج مرتبط را رتبهبندی میکنند؟
شما فرض کنید یک کلمه را در موتور جستجوی گوگل سرچ کردهاید و گوگل در ارتباط با این کلمه هزاران صفحه پیدا کرده است. موتور جستجو بر چه اساسی بهترین صفحات را پیدا و در جایگاههای اول به کاربر نشان میدهد؟
در تعیین نتایج مرتبط با کلمات کلیدی، نیروی انسانی دخیل نیست. به جای نیروی انسانی موتورهای جستجو الگوریتمهای هوش مصنوعی (شامل قوانین و معادلات ریاضی) را برای فهمیدن نیت کاربر از سرچ (search intent) توسعه دادهاند. در نهایت این الگوریتمهای پیشرفته صفحات را با توجه به اعتبار و محبوبیتی که دارند رتبهبندی میکنند.
برای ممانعت از به کارگیری سئو موتورهای جستجو نحوه کار رتبهبندی الگوریتمها را لو نمیدهند ولی بنا به گفته آنها الگوریتمهای تصمیمگیری 200 عامل را در نظر میگیرند که شامل موارد زیر است:
انواع محتوا: کاربران به دنبال انواع متفاوتی از محتوا (ویدیو، تصاویر، اخبار و …) هستند. موتورهای جستجو انواع محتوا را بر اساس نیت و قصد کاربر اولویتبندی میکنند.
کیفیت محتوا: موتورهای جستجو اطلاعات مفید و غنی را در اولویت قرار میدهند. کیفیت محتوا به صورت معیارهای ذهنی است ولی سئوکارهای حرفهای، کیفیت محتوا را به معیارهای عینی تبدیل میکنند.
تازگی محتوا: موتورهای جستجو تمایل دارند به روزترین محتوا را به کاربر نشان دهند. برای مثال اگر دو محتوا معیارهای سئو یکسانی داشته باشند هر کدام که تازه است بالاتر به کاربر نشان داده میشود.
محبوبیت صفحات: گوگل هنوز از الگوریتمهای رتبهبندی محبوبیت صفحات که در سال 1990 ساخته شده استفاده میکند. در این الگوریتمها محبوبیت صفحات را با استفاده تعداد لینکهایی که به آن داده شده است ارزیابی میکند.
کیفیت وبسایت: سایتهای اسپم و با کیفیت بسیار پایین در رتبه پایینتر صفحه نتایج قرار دارند.
زبان: مسلما همه به زبان انگلیسی جستجو نمیکنند. بنابراین موتورهای جستجو در ارائه نتایج مطلوب، زبان را نیز در نظر میگیرند.
مکان: بسیاری از کاربران جستجوی محلی (رستوران، کافی شاپ و …) انجام میدهند. بنابراین در جستجوی محلی در صورتی که این فاکتورها را در نظر بگیرید، میتوانید محتوایی تولید کنید که مورد علاقه مخاطب و موتورهای جستجو باشد.
ویژگیهای صفحه نتایج موتور جستجو (SERP)
در روزهای اولیه جستجو، نتایج به صورت یک لیست کاملا ساده شامل یک لینک و توضیح مختصر همانند تصویر زیر بود. اما در سالهای اخیر صفحه نتایج با اسنیپت بسیار غنی همراه با تصاویر و اطلاعات کافی استانداردسازی شده است. برای مثال وقتی که کلمه سئو را در موتور جستجوی گوگل سرچ میکنیم صفحه نتایج گوگل به صورت تصاویر، عناوین، توضیحات و لینکهای فراوان ظاهر میشود که برای مخاطب بسیار جذاب است.
برای ارائه سایت شما در صفحات نتایج همراه با ویژگیهای فراوان هیچ تضمینی وجود ندارد، ولی با رعایت موارد زیر میتوانید شانس خود را افزایش دهید.
- ساختار سایت باید هم برای مخاطب و هم برای موتورهای جستجو بهینه باشد.
- محتوای موجود در سایت باید هم برای مخاطب و هم موتور جستجو قابل فهم و جذاب باشد.
- استفاده از نشانهگذاری اسکیما یا کد دادههای ساختاریافته که به کراولهای موتور جستجو در فهم بهتر سایت کمک کنند.
بیشترین ویژگیهای نشان داده در صفحه نتایج جستجو شامل موارد زیر است:
1-ریچ اسنیپت (Rich Snippets):
یکی از اجزا بصری صفحه نتایج (SERP) که خیلی سال است در صفحات نتایج حضور دارد که شامل امتیازبندی یک رستوران همراه با ستاره، تعداد کامنتها و … است. موارد ریچ اسنیپت در تصویر زیر نشان داده شده است.
2-featured snippet
به صورت یک باکس در بالای صفحه نتایج است که معمولا به صورت تصاویر کوچک همراه با یک لینک مرجع هستند.
3-People Also Ask
در این قسمت باکس مخصوصی برای سوالات مرتبط با کلمات کلیدی سرچشده به مخاطب ارائه میشود. موتور جستجوی گوگل سوالات مرتبط با این کلید واژه را که مردم پرسیدهاند، شناسایی کرده و همراه با جواب به مخاطب نشان میدهد.
4-Knowledge cards
این باکس در سمت راست صفحه نتایج به مخاطب نمایش داده میشود که شامل اطلاعات مربوط به کلمات کلیدی سرچشده شامل لوگوها، سایت، پروفایل شبکههای اجتماعی و … است. اگر کلمات کلیدی مربوط به یک سازمان باشد لوگو، سایت، نقشه و اطلاعات مختصر در مورد شرکت قرار داده میشود
5- image packs(carousels)
یک نوار افقی که شامل تصاویر لینکدار است. این باکس برای محتواهای بصری بسیار مفید است.
6-instant Answers
شامل پاسخ سریع گوگل در مورد برخی از کلمات کلیدی سرچشده است؛ مانند سن افراد مشهور، آب و هوای یک شهر، ساعت، فاصله دو شهر و … . این بخش برخلاف سایر ویژگیهای صفحه نتایج گوگل به سایت دیگری لینک نشده است.
پیشنهادی برای بازاریابان دیجیتال
مخاطبان همواره برای به دست آوردن اطلاعات به صورت آنلاین کلمات کلیدی مرتبط را جستجو میکنند. اولویت موتورهای جستجو برگرداندن محتوای با کیفیت و مرتبط با کلمات کلیدی سرچشده است. برای همین همه صفحات موجود را ایندکس میکنند.
پس از پردازش صفحات ایندکس شده توسط الگوریتمهای خاص به قصد و نیت کاربر پی میبرند و صفحات مرتبط با کلمات کلیدی سرچشده را به صورتهای متفاوت به مخاطب ارائه میدهند. بازاریان دیجیتال با با درک فرآیند موتورهای جستجو می توانند ترافیک طبیعی را به سمت سایت خود هدایت کنند.
با فهم نحوه عملکرد موتورهای جستجو در رتبهبندی صفحات وبسایت، وب مستران می توانند سایت خود را مطابق با معیارهای سئو ایجاد و طراحی کنند تا مخاطبان بیشتری سمت سایت شما جذب شوند. برای اینکار نیاز دارید بر اساس سه استراتژی سئو فنی، داخلی و خارجی عمل کنید.
سئو فنی(Technical SEO) چیست؟
سئو فنی یا سئو تکنیکال، هنر سئو کردن سایت برای خزندهها و ایندکس صفحات است که نقشی حیاتی در گرفتن رتبه برای سایت از طرف موتورهای جستجو بازی میکند. نمیتوان از یک وبسایت با بستر فنی متزلزل (هرچند که دارای محتوای با کیفیت است) انتظار نتایج مطلوب داشت. زیرا وبسایتها نیاز به ساختار بهینهای دارند که محتوای درون آنها توسط خزندههای موتور جستجو به راحتی فهمیده شوند.
سئو تکنیکال کاری با خلق و انتشار محتوا ندارد بلکه بیشتر بر معماری و ساختار سایت تمرکز میکند. همزمان با هوشمند شدن موتورهای جستجو، تکنیکهای سئو فنی برای پیادهسازی پیچیدهتر میشوند؛ با این وجود یکسری شیوههای ثابت و پایهای وجود دارند که پیادهسازی آنها کمک زیادی به بهبود بستر سئو فنی وبسایت میکند.
ساختار URL
تعریف درست ساختار URLها برای دسترسی سریع خزندهها و خوانا بودن برای کاربران بسیار اهمیت دارد.RL ها باید دارای سلسله مراتب منطقی باشند و از دامنه اصلی به دسته بندیها و زیردستهها حرکت کند. هر برگه یا نوشتهای که ایجاد میشود باید به طور مناسب در این ساختار قرار بگیرد.
وبسایتهایی که این ساختار را درست تعریف نمیکنند و url به صورت زیر دامنه و صفحات یتیم(orphan pages) بدون لینک داخلی باشند، علاوه بر اینکه برای مخاطب آزاردهنده است باعث میشود که از لیست ایندکس موتورهای جستجو حذف شوند.
ساختارURL ها باید طوری ایجاد شوند که علاوه بر سازگاری با اصول سئو، محتوای درون برگهها را هم برای مخاطب و هم موتورهای جستجو توصیف کند. این بدین معنی است که url حاوی کلمات کلیدی سرچشده باشد، طول url تا آن جایی که ممکن است باید کوتاه باشد (کمتر از 60 کاراکتر یا 512 پیکسل). اگر URL به درستی بهینه شده باشند علاوه بر اینکه یک نکته مثبت در رتبهبندی سایت را رعایت کردهاید باعث ترغیب مخاطب به کلیک میشود.
سرعت سایت
هرچه وبسایت سریعتر بارگذاری شود برای رتبهبندی موتورهای جستجو بهتر است. سرعت سایت در عملکرد کاربران تاثیر دارد. 40 درصد از کسانی که کلمات کلیدی را جستجو میکنند اگر لود شدن سایت بیشتر از 3 ثانیه طول بکشد سایت را ترک میکنند.
سئو فنی بر کاهش استفاده از عناصری که سرعت سایت را کند میکند تمرکز میکند. این بدین معنی است که تا جایی که امکان دارد باید از افزونهها، کدهای ردیابی و سایر ویجتها خیلی کم استفاده شود. تصاویر و ویدیوها نیاز به فشردهسازی و کاهش ابعاد دارند. بازاریابان دیجیتال و طراحان سایت نیاز به همکاری دارند تا به حالت بهینه بارگذاری سایت (کمتر از سه ثانیه) برسند.
نقشه سایت(XML Sitemaps)
نقشه سایت شامل یک فایل XMLاست که لیست همه صفحات وبسایت را شامل میشود. موتورهای جستجو برای کراول(crawl) محتوای وبسایت از این فایل استفاده میکنند. بنابرین اگر صفحهای در نقشه سایت وجود نداشته باشد از طرف موتورهای جستجو رتبهای دریافت نمیکند.
http یا https؟
وقتی که شما وبگردی، پرداخت آنلاین و یا فرم پر میکنید در واقع در بستر اینترنت اطلاعات میفرستید. در عصر حاضر سرورها از پروتکل HTTP برای جابه جایی اطلاعات استفاده میکنند. این پروتکل در ارسال دادهها بسیار سریع عمل میکند ولی این اطلاعات ارسالی شده رمزگذاریشده نیست و ممکن است شخص ثالثی از اطلاعات شما استفاده کند.
برای همین است بهتر است از پروتکلHTTPS استفاده شود که در آن اطلاعات به صورت رمزنگاری شده فرستاده میشود و دیگر شخص ثالثی نمیتواند به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا کند.
در سال 2014 گوگل اعلام کرد رتبه وبسایتهایی که از پروتکل https استفاده میکنند، مقداری بهبود پیدا میکند. در پروتکل HTTPS اطلاعات به همان شیوهی HTTP انتقال پیدا میکنند ولی وقتی که گواهینامهSSL را نصب میکند به فرآیند انتقال دادهها یک لایه امنیتی اضافه میگردد که با استفاده از آن اطلاعات به صورت رمزنگاری شده انتقال پیدا میکند.
AMP
AMP مخفف کلمه (Accelerated Mobile Pages) یک پلتفرم تحت حمایت گوگل و به صورت متن باز است که امکان بارگزاری فوری محتوای وبسایت در موبایل را فراهم میسازد. تاثیرAMP برSEO دوچندان است. در ابتدا کاربران سایتی که دیر بازگذاری میشود را ترک میکنند همچنان که میدانیم کاربران موبایل نیاز دارند که سایت آنها سریعتر بارگذاری شود.
اگر سایت روی دستگاه موبایل کندتر بارگذاری شود نرخ پرش (bounce rate) افزایش پیدا میکند که بر رتبه سایت در موتورهای جستجو تاثیر منفی میگذارد. ثانیا شواهدی وجود دارد که موتورهای جستجو (مخصوصا گوگل) در رتبهبندی، نتایچ مربوط بهAMP را در اولویت قرار میدهند.
سئوی درون صفحهای (on-page SEO) چیست؟
سئوی درون صفحهای (سئو درون سایتی) شامل همه فرآیندهای بهینهسازی است که به منظور بهبود در رتبهبندی موتور جستجو در خود سایت انجام میشود. معمولا تکنیکهای سئو فنی در بکاند سایت انجام میشوند ولی در سئوی درون صفحهای تکنیکهای سئو بر روی فرانتاند سایت انجام میشود.
سئو داخلی شامل قالب محتوا، بهینهسازی تصاویر، بهینه بودن کدهای HTML و لینکسازی داخلی(internal linking) است. خبر خوب این است که سئو درون صفحهای اصلا به فاکتورهای خارج وبسایت وابسته نیست، شما میتوانید به طور 100 درصد بر روی آن کنترل داشته باشید. در ادامه چند فاکتور مربوط به سئو داخلی شرح داده میشود.
متا تگها (Meta Tags)
متا تگها عناصر کوچکی در داخل یک صفحه هستند که به تعریف ساختار محتوای صفحات کمک میکنند. برای مثال تگ H1 به خزندهها در مورد عنوان یک برگه یا نوشته اطلاع میدهد. همچنین تگهای h2 و h3 به صورت تیتر و زیرتیتر هستند که در مورد سلسله مراتب بعدی محتوا اطلاع میدهند.
خزندهها کلمات موجود در تیترها و زیر تیترها را با محتوای موجود در ذیل این تیترها را تطابق میدهد تا مربوط بودن آنها به هم را ارزیابی کند. متا تگهای خوب به فهم بهتر محتوای صفحات به موتوهای جستجو کمک میکند. متاتگها به موتورهای جستجو میگویند که صفحات وبسایت در مورد چه چیزی صحبت میکنند.
عنوان صفحه و متادیسکریپشن(Meta Descriptions)
عناوین صفحات فقط به وسیله کاربران خوانده نمیشوند، خزندههای موتورهای جستجو آنها را بررسی میکنند. عنوان صفحات بهینه شده باید شامل کلمات کلیدی مرتبط و با طولی کمتر از 60 کاراکتر باشند. در صورتی که عنوان دارای کاراکترهای طولانیتر باشد موتور جستجو آن را کوتاه میکند.
توضیحات متا (Meta Descriptions) یکی از اسنیپتهایی (snippets) است که در صفحه نتایج دیده میشود. متادیسکریپشن توضیحات کوتاه و خلاصه شدهای از محتوای صفحه هستند که معمولا در زیر عنوان صفحه در صفحه نتایج نمایش داده میشود. در حالیکه گوگل به طور مستقیم توضحات متا را در رتبهبندی برای موتورهای جستجو تاثیر نمیدهد بلکه مخاطب را ترغیب به کلیک میکند. پس از افزایش نرخ کلیک از این طریق سیگنالهای مثبت برای موتورهای جستجو فرستاده میشود.
اصرار به قرار دادن کلمات کلیدی بسیار زیاد در عنوان صفحات و متادیسکریپشن باعث زیادهروی در استفاده از کلماتکلیدی (keyword stuffing) میشود. استفاده بیش از حد کلمات کلیدی تاثیر منفی در رتبهبندی کلمات کلیدی دارد. باید با قراردادن توضیحات مختصر و جذاب اجازه دهیم که خود موتور جستجو در یک فرایند طبیعی صفحه را تشخیص دهد.
بهینهسازی تصاویر
تصاویر نیز باید برای خزندههای موتور جستجو خوانا باشند. در غیر این صورت موتور جستجو نمیتواند نتایج بصری مطلوبی به مخاطب ارائه دهد. بازاریابان موتورهای جستجو با استفاده از تگ ALT (ALT Text) تصویر را برای موتورهای جستجو تشریح میکند. متن جایگزین بهینه علاوه بر اینکه باید شامل کلمات کلیدی باشد باید برای مخاطبان نیز قابل فهم باشد.
لینکسازی داخلی و خارجی
ما متوجه شدیم که خزندهها پس از ایندکس کردن سایت، از لینکها برای جابهجایی بین صفحات استفاده میکنند. صفحات بدون لینک برای موتورهای جستجو غیرقابل دسترس میشوند. لینکسازی خارجی باعث پیوند به سایتهای با کیفیت بالا و همچنین لینکسازی داخلی باعث ارتباط بین صفحات میشود که برای سئو بسیار مهم و حیاتی است.
لینکسازی خارجی بازدیدکنندگان را از سایت شما به سمت وبسایتهای خارجی هدایت میکند. این لینکها اعتبار را از سایت شما به وبسایت خارجی منتقل میکند چون موتورهای جستجو میفهمند که لینک دادن به آن سایت نشانه تایید آن سایت توسط شماست. بنابراین هر لینک خارجی نشانه تایید آن سایت توسط شماست.
لینکسازی داخلی اشاره به لینکدهی بین صفحات خود وبسایت است. لینکسازی داخلی باعث بهبود خزش در وبسایت و ارسال سیگنال به موتورهای جستجو در مورد اهمیت کلیدواژهها میشود. علاوه برآن باعث هدایت کاربران در طول سایت و ماندگاری بیشتر آنها در وبسایت میشود. به همین دلیل موتورهای جستجو تشخیص میدهند که کاربر با محتوای وبسایت تعامل خوبی برقرار کرده است.