هوش مصنوعی (Artificial intelligence) که اختصارا به آن AI گفته میشود، یک نوع تکنولوژی است که میتواند مانند انسان قدرت تفکر داشته باشد. البته تفکر انسانی با تفکر مربوط به این تکنولوژی با یکدیگر تفاوت زیادی دارند، اما AI در تلاش است که به چنین توانایی برسد. حال موضوع چالشبرانگیزی که امروزه وجود دارد این است که آیا هوش مصنوعی میتواند جایگزین انسان شود یا خیر؟! در ادامه همراه ما باشید تا پاسخ این سوال را بررسی کنیم.
هوش مصنوعی؛ یک تکنولوژی نوپا
این تکنولوژی کاملا نوپا است و بههمیندلیل تعریف دقیقی از آن وجود ندارد، اما طبق تحقیقات و بررسیهای صورت گرفته باید گفت که این تکنولوژی مانند انسان بهطور منطقی فکر میکند و عمل آن نیز مانند انسان منطقی است. بنابراین میتوان از AI برای انجام بسیاری از کارهای انسانی استفاده کرد.
حال شاید برای شما سوال پیش آید که آیا هوش مصنوعی همان برنامهنویسی است که در پاسخ باید گفت خیر، زیرا این دو با یکدیگر کاملا فرق دارند. در برنامهنویسی از دستورات شرطی مانند if و else استفاده میشود، بنابراین ورودیهای مشخص و معلومی دارد؛ این در حالی است که در هوش مصنوعی ورودیها تنوع بالایی دارند و نمیتوان آن را مانند برنامهنویسی شرطی کرد. برای مثال تبدیل صدا به متن یا تغییر چهره همگی از جمله کارهایی هستند که هربار ورودی متفاوتی دارند.
استفاده از هوش مصنوعی در کسبوکارها
از آنجایی که تکنولوژی هوش مصنوعی تاحدودی توانایی تفکر و عمل منطقی دارد، میتوان از آن در کسبوکارهای مختلف استفاده کرد. در ادامه برخی از حوزههای کاری که امکان استفاده از این تکنولوژی در آنها وجود دارد را معرفی خواهیم کرد.
حوزه سلامت
یکی از مهمترین حوزههایی که از هوش مصنوعی استفاده میکند، حوزه سلامت است. این تکنولوژی کمک میکند تا روند تشخیص و درمان سریعتر سپری شود. برای مثال سیستم IBM Watson از جمله سیستمهایی محسوب میشود که از این فناوری استفاده میکند. نحوه عملکرد این سیستم بهگونهای است که میتواند تمام اطلاعات بیمار در منابع مختلف را جمعآوری کند تا در ادامه آن را ارائه دهد. البته برنامههای دیگری نیز وجود دارند که براساس هوش مصنوعی کار میکنند و روند صدور صورتحساب و … را سرعت میبخشند.
حوزه آموزش
Artificial intelligence به معلمها و دانشآموزان نیز کمک میکند. برای مثال این تکنولوژی شرایطی را فراهم کرده است که نمرهدهی و درجهبندی دانشآموزان بهطور خودکار انجام شود و از حجم کاری معلمها کم میکند. البته AI برای دانشآموزان نیز مناسب است و به آنها براساس سرعت مطالعه، سطح علم و نیازهایی که دارند کمک میکند.
حوزه اقتصاد
هوش مصنوعی امروزه در حوزه اقتصاد نیز بسیار کارآمد است و میتوان با استفاده از آن اطلاعات مالی را جمعآوری و دستهبندی کرد. این تکنولوژی حتی امکان مشاوره دادن در زمینه مالی را نیز دارد. بنابراین میتواند به شما کمک کند تا معاملات مالی را به بهترین شکل انجام دهید و ضرر نکنید. البته باید گفت در چنین مواردی احتمال خطا نیز وجود دارد و نمیتوان گفت تمام اطلاعات صد درصد درست هستند.
حوزه برقراری امنیت
یکی از بهترین حوزههایی که هوش مصنوعی میتواند در آن جایگزین انسان شود، حوزه مربوط به برقراری امنیت است. سیستمهایی که برای چنین هدفی مورداستفاده قرار میگیرند توانایی تشخیص چهره، ردیابی، پیدا کردن هویت افراد و … را دارند. بنابراین سیستمهای AI به انسانها کمک میکنند تا مجرمان و خلافکاران را شناسایی کنند و آنها را در اختیار نهادهای مربوطه قرار دهند.
آیا در تمام شغلها میتوان هوش مصنوعی را جایگزین کرد؟
تابهاینجا حوزههای کاری که میتوان در آنها از هوش مصنوعی استفاده کرد را معرفی کردیم، اما شاید برخی دیگر از افراد بهدنبال شغلهایی باشند که امکان استفاده از هوش مصنوعی را ندارند. لذا در ادامه مشاغل مصون از خطر جایگزینی با AI را معرفی خواهیم کرد تا با آنها آشنا شوید.
نویسندگی
تابهامروز هیچ سیستمی طراحی نشده است که بتواند در رابطه با یک موضوع، محتوایی تک و غیرتقلیدی بنویسد. البته برنامههایی وجود دارند که میتوانند با سرقت ادبی از سایر محتواها یک متن بسازند. بنابراین اگر در حوزه تولید محتوا و نویسندگی مشغول به فعالیت هستید نگران نباشید، زیرا هیچ چیزی جایگزین شما نخواهد شد.
طراحی گرافیک
طراحی گرافیک نیز از آن دسته هنرهایی محسوب میشود که به تصور و خیال نیاز دارد؛ لذا Artificial intelligence نمیتواند عملکرد کامل و مناسبی داشته باشد و یک نیروی انسانی خلاق نیاز است تا بتواند طراحی گرافیک را بهخوبی انجام دهد.
وکالت
شخصی که وکیل یا قاضی است میداند که باید توانایی استدلال شخصی داشته باشد. هوش مصنوعی تاحدودی قدرت تفکر و عمل مانند انسان را دارد، اما مسلما نمیتواند جایگزین قاضی، وکیل، هیئت منصفه و … شود. البته در دادگاهها از AI برای پردازش دادهها و اطلاعات استفاده میشود تا روند کار سرعت بیشتری پیدا کند.
روانپزشک
هوش مصنوعی هیچوقت امکان درک مسائل عمیق که در ذهن یک انسان میگذرد را نخواهد داشت. حال از آنجایی که وظیفه اصلی روانپزشک درک چنین مسائلی است، باید گفت از جمله مشاغل مصون از جایگزینی با AI محسوب میشود.
بهطورکلی میتوان گفت مشاغلی که به هنر مربوط هستند یا به درک عمیقی نیاز دارند، قابلیت جایگزین شدن با هوش مصنوعی را ندارند. البته این تکنولوژی نیز روزبهروز در حال پیشرفت است و امکان دارد در آینده با پیشرفتهایی که صورت میگیرد، دچار تغییر و تحول شود.
همانطورکه مطالعه کردید، هوش مصنوعی امروزه به کمک بسیاری از افراد و مشاغل آمده است و به انسانها کمک میکند تا کارها را با سرعت و دقت بیشتر انجام دهند. بنابراین باید گفت AI هیچزمان جایگزین انسان نمیشود، بلکه مکملی برای انسانها است تا به موفقیت نزدیکتر شوند.