مالیات طلا و سکه

برای خرید سکه و طلا باید مالیات بپردازیم؟

مالیات طلا و سکه

برای خرید سکه و طلا باید مالیات بپردازیم؟

سامانه مودیان

همان‌طور که می‌دانید امروزه خرید اقلامی مانند سکه و طلا یکی از بهترین راه‌ها برای حفظ ارزش پول و سرمایه و سودآوری است. مردم نیز گرایش زیادی به خرید طلا و سکه دارند. از طرفی بیشتر آنها با اصول مالی و حسابداری آشنایی چندانی ندارند و نگران پرداخت مالیات برای این دو کالا هستند. ما در این گزارش بررسی می‌کنیم که آیا برای خرید سکه و طلا باید مالیات بپردازیم؟

پرداخت مالیات خرید طلا و سکه

اگر در زمینه مالی و حسابداری فعالیت داشته باشید به‌خوبی با مالیات آشنا هستید. مالیات نوعی هزینه اجتماعی است که مردم به جهت بهره‌برداری از امکانات، منابع و اقلام به دولت می‌پردازند. این هزینه یکی از راه‌های برقراری عدالت در جامعه و از مهم‌ترین منابع درآمد حکومت است. مالیات تعلق‌گرفته به کالا و محصولات با یکدیگر متفاوت است و این مقدار درآمد مالی بر حسب شرایط خاص در طول زمان تغییر می‌کند. طلا و سکه نیز از این قانون مستثنا نیست.

حتماً این شرایط برایتان پیش‌آمده که طلایی خریداری کرده و علاوه بر پرداخت هزینه خام، اجرت ساخت و سود مبلغی اضافه‌تر نیز به فروشنده پرداخته‌اید. این مبلغ مازاد همان مالیات بر ارزش افزوده است که مقدار آن توسط اداره مالیات مشخص می‌شود.

بگذارید با یک مثال قضیه را برای شما روشن کنیم. فرض کنید ارزش ذاتی طلایی که قصد خرید آن را دارید نه میلیون تومان و اجرت ساخت این طلا نیز یک میلیون تومان باشد. تا اینجا بهای خرید این طلا ده میلیون تومان شد. معمولاً به این قیمت ۷ درصد سود افزوده و مبلغ پرداختی ده میلیون و هفت‌صد هزار تومان می‌شود. در این مرحله طبق قانون مالیاتی کشور خریدار موظف است به‌اندازه ۹ درصد اجرت ساخت و سود، مالیات به فروشنده بپردازد. درواقع خریدار به‌اندازه ۹ درصد یک میلیون و هفت‌صد هزار تومان که معادل ۱۵۳۰۰۰ تومان است موظف به پرداخت هزینه مالیاتی است. این مبلغ بعداً توسط فروشنده به حساب اداره مالیات کشور واریز می‌شود.

مالیات طلا
مالیات طلاو سکه

مالیات را خریدار پرداخت می‌کند یا فروشنده؟

بنابراین خرید طلا مشمول مالیات می‌شود و این مالیات به‌صورت غیرمستقیم توسط ما پرداخت می‌شود؛ زیرا برای پرداخت آن مستقیماً به اداره مالیات نمی‌رویم بلکه طلافروش است که به‌عنوان واسطه عمل می‌کند و مسئول پرداخت مالیات به حکومت است. هنگام خرید طلا و حساب و کتاب مالی به این نکته توجه داشته باشید که این مالیات به کل طلای خریداری شده تعلق نمی‌گیرد و متعلق به سود فروشنده و اجرت ساخت است. این در حالی است که در گذشته مالیات بر ارزش افزوده به ازای هر گرم از طلای خریداری شده محاسبه می‌شد.

اگر به هر دلیلی به دنبال خرید سکه هستید باید با اصول اولیه حسابداری و پرداخت مالیات مربوط به این کالا آشنا شوید. طبق قانون مالیاتی کشور و دستورالعمل ابلاغ شده از طرف اداره مالیات و به‌منظور جلوگیری از خرید بی‌رویه سکه، همه‌ی افرادی که ۵-۱۵ سکه از بانک ملی مرکزی خریداری کنند باید به ازای هر یک سکه 960 هزار تومان مالیات بپردازند. طبق این قانون هر چه تعداد سکه خریداری شده توسط فرد افزایش یابد میزان مالیات پرداختی توسط او به دولت نیز افزایش می‌یابد. بر همین اساس اگر تعداد سکه خریداری شده بین ۱۵-۲۵ باشد هزینه پرداختی به ازای هر سکه یک میلیون و 280 هزار تومان و اگر تعداد این سکه‌ها بین ۲۵-۱۰۵ باشد هزینه پرداختی به ازای هر سکه ۱۶۰۰۰۰۰ تومان است. خرید کمتر از ۵ سکه هم مشمول پرداخت مالیات نمی‌شود.

لازم به ذکر است که افراد خواهان خرید بیش از ۱۰۵ سکه معمولاً افراد دارای مجوز شغلی مرتبط هستند. میزان مالیات این افراد و مشاغل پس از تقدیم اظهارنامه مالیاتی و حسابداری و بررسی مالی توسط اداره مالیات مشخص می‌گردد. البته بخشنامه مربوط به مالیات طلا هر سال به‌روزرسانی می‌شود و مالیات ذکر شده مربوط به سال ۱۴۰۱ است.

پرداخت مالیات سکه برعکس طلا به‌صورت مستقیم است. یعنی فرد خریدار در مدت زمان مقرر شده توسط اداره امور مالیاتی باید مالیات مربوط به سکه را بپردازد. برای پرداخت دو راه پیش ‌رو دارد، یا مستقیماً به اداره مالیات برود و امور مالی مربوط به این هزینه را انجام دهد و یا با مراجعه به سامانه اداره مالیات به امور مالی خود در زمینه پرداخت مالیات رسیدگی کند.

با توجه به مطالب بیان شده در بالا پرداخت مالیات سکه و طلا برای همه افرادی که اقدام به خرید این دو کالا می‌کنند ضروری است و مانند مالیات تعلق گرفته به سایر اقلام هیچ راه گریزی جهت عدم پرداخت این مبلغ وجود ندارد. لذا توصیه می‌شود به‌طور مرتب به امور مالی و حسابداری خود رسیدگی و مالیات مقرر شده را به‌موقع پرداخت کنید. در این صورت از بخشودگی مالیاتی در آینده نیز بهره خواهید برد.

همه چیز در مورد خرید دلار با کارت ملی

آپدیت دی ماه سال 1402

مالیات طلا

طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده، طلا نیز مشمول مالیات است. این مالیات به‌صورت غیرمستقیم و از طریق افزایش قیمت طلا هنگام فروش محاسبه و پرداخت می‌شود.

نرخ مالیات بر ارزش افزوده طلا در سال 1402، 9 درصد است. این مالیات به‌صورت 9 درصد از سود فروشنده طلا و اجرت ساخت آن محاسبه می‌شود.

برای مثال، اگر ارزش ذاتی یک سکه طلای 18 عیار 100 هزار تومان باشد، اجرت ساخت آن 50 هزار تومان و سود فروشنده 10 هزار تومان باشد، قیمت نهایی سکه برابر با 160 هزار تومان خواهد بود. در این حالت، مالیات بر ارزش افزوده طلا برابر با 14400 تومان خواهد بود.

مالیات سکه

طبق قانون مالیات بر درآمد، افراد حقیقی که قصد خرید بیش از 150 گرم طلا از بانک مرکزی را دارند، موظف به پرداخت مالیات هستند.

میزان مالیات سکه در سال 1402 به‌شرح زیر است:

  • تعداد سکه‌های خریداری شده: 150-250 گرم
  • مالیات هر سکه: 1280 هزار تومان
  • تعداد سکه‌های خریداری شده: 250-500 گرم
  • مالیات هر سکه: 160000 تومان
  • تعداد سکه‌های خریداری شده: بیش از 500 گرم
  • مالیات هر سکه: 200000 تومان

پرداخت مالیات سکه به‌صورت مستقیم توسط خریدار انجام می‌شود. خریدار سکه باید در مدت زمان مقرر شده توسط اداره امور مالیاتی، مالیات مربوط به سکه‌های خریداری شده را پرداخت کند.

نتیجه‌گیری

پرداخت مالیات خرید سکه و طلا در سال 1402 برای همه افرادی که قصد خرید بیش از 150 گرم از بانک مرکزی دارند، ضروری است. این مالیات به‌صورت غیرمستقیم در قیمت طلا هنگام فروش محاسبه می‌شود یا به‌صورت مستقیم توسط خریدار پرداخت می‌شود.

نوشته‌های مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
سوال خود را بپرسیدx