تیتر فوق از سوالاتی است که هر فرد در ایران باید از خود بپرسد. اما چرا؟ چون اگر به علوم انسانی بیشتر اهمیت داده شود، در واقع به بسیاری از سوالات ما پاسخ داده میشود. برای مثال: الآن مشکلات جامعه ما چه هستند؟ بیمدیریتی، بیتدبیری، گرانی، تورم و… . آیا همه اینها با فیزیک یا علم تجربی حل میشوند؟ قطعا خیر. این معضلات تنها و تنها با علوم انسانی برطرف میشوند. به یاد داشته باشید که این موضوع به این معنا نیست که فیزیک و یا علوم تجربی کماهمیت هستند! بلکه این موضوع به این معناست که ما باید به علوم انسانی هم اهمیت بدهیم. اهمیت دادن هم اول با شناخت آغاز میشود. بنابراین ما در ابتدا علوم انسانی را بیشتر شرح میدهیم و بعد هم دلایل اهمیت این گرایش را کاملتر توضیح خواهیم داد.
با علوم انسانی بیشتر آشنا شوید
علوم انسانی از دبیرستان آغاز میشود. در پایه دهم فرد با دروس اختصاصی تاریخ ایران و جهان باستان، منطق، جغرافیای ایران، اقتصاد، علوم و فنون ادبی و ریاضی آمار مواجه میشود. در پایه یازهم دانش آموز دیگر منطق و اقتصاد نمیخواند، اما در عوض روانشناسی و فلسفه را در درسهای خود باید بگنجاند. در پایه دوازدهم هم همان دروس پایه یازهم را باید به صورت کاملتر سپری کند.
پس اگر شما از متقضیان گرایش علوم انسانی باشید، از همان ابتدا میتوانید با برخی از دروس آشنا شوید. اگر به دروس فوق علاقه دارید، شرط بعدی موفقیت این است که معدل خود را بالا ببرید. بعد از بالا بردن معدل شما باید برای کنکور هم تلاش کنید و هم وقت بگذارید تا بتوانید موفق شوید. منظور از وقت گذاشتن این است که باید درباره رشتهای که میخواهید تحقیق کنید تا بعدا با مشکل مواجه نشوید. بنابراین ما در ادامه برخی از رشتههای علوم انسانی برای شما شرح میدهیم.
رشتههای دانشگاهی علوم انسانی
لیست رشتههای دانشگاهی علوم انسانی به شرح زیر است:
1. انواع مدیریت: مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی، مدیریت دولتی، مدیریت مالی، مدیریت امور بانکی، مدیریت جهانگردی و …
2. تاریخ
3. جغرافیا
4. بیمه
5. کتابداری
6. کودکان استثنایی
7. روانشناسی
8. مددکاری (اجتماعی)
9. باستانشناسی
10. زبان و ادبیات عرب
11. حسابداری
12. جغرافیای انسانی
13. علوم و ارتباطات اجتماعی
14. گمرک (مدیریت گمرک)
15. علوم سیاسی
16. علوم تربیتی
17. ادبیات و زبان فارسی
18. حقوق
19. اقتصاد
20. تاریخ
21. …
به لیست بالا نگاه کنید، ببینید به کدام یک علاقه دارید و با روحیه شما سازگار است؟ اگر با هیچکدام آشنا نیستید، ما به صورت مقایسهای در طی گزارشهایی برای شما بسیاری را شرح دادیم. برای مثال ما در این گزارش سه رشته مدیریت دولتی، حقوق و علوم سیاسی را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
معرفی رشتههای مدیریت دولتی، حقوق و علوم سیاسی
مدیریت دولتی
به نظر شما ما تا چه اندازه با مشکل مدیریت در سازمانهای دولتی روبهرو هستیم؟ بسیار زیاد! بخشی از این مشکلات به دلیل این است که افراد خبره وارد این رشته نشدهاند. برای مثال شما فرض کنید که تعدادی از دانشآموزان خبره قبل از انتخاب رشته بهجای تجربی، انسانی را انتخاب کنند. بعد هم این دانشآموزان مانند دانشآموزان علوم تجربی درس بخوانند و وارد دانشگاههای ممتاز شوند. پس از پایان دوره دانشگاهی هم بهعنوان مدیر انتخاب شوند.
چه تغییری در کشور ایجاد میشود! تغییراتی عالی که متاسفانه در کشور ما اصلا دیده نمیشود. اما چرا؟ چون از همان ابتدا که فرد وارد حوزه انتخاب رشته در دبیرستان میشود، اگر درسخوان باشد به او میگویند که تجربی را انتخاب کن. پس در نتیجه دانشآموزی که کمتر درسخوان است، علوم انسانی را انتخاب میکند و در نهایت مدیری کم سواد میشود که فجایعی بزرگ را به بار میآورد. البته ممکن است فردی درسخوان هم وارد رشته علوم انسانی و بعد هم مدیریت دولتی شود، اما چون به او برخیها نگاهی نامناسب دارند، دیر یا زود از اوضاعش خسته میشود.
حقوق
حال به سراغ رشته حقوق میرویم. این رشته به نسبت بقیه رشتههای علوم انسانی از اوضاع بهتری برخوردار است. افراد این رشته در صورت تلاش میتوانند وکیل شوند و هم شهرت خوبی کسب کنند و هم به درآمد بسیار بالایی برسند. اما همین افراد برای اینکه به این درجه برسند، باید شرایطی خاص را پشت سر بگذرانند. در ضمن بسیاری از افراد این شغل را برای خانمهای کشور ما مناسب نمیدانند!
علوم سیاسی
علوم سیاسی از علومی است که قطعا برای کشورهای خاورمیانه یک نیاز واجب محسوب میشود. پس چرا آن را نخوانیم؟
ما در این گزارش سعی کردیم که هم شما را با علوم انسانی بیشتر آشنا کنیم و هم رشتههای این گرایش را برایتان نمایش دهیم. در انتها هم سه رشته از این گرایش را برای شما شرح دادیم. برای فهمیدن اطلاعات بیشتر از این گرایش (علوم انسانی) سایر گزارشها ما را نیز دنبال کنید.