وب سایت الکسا به کار خود پایان داد
وب سایت الکسا (Alexa) چیست و چگونه متولد شد؟
در ماه آوریل سال 1996 وب سایت الکسا (Alexa) توسط روستر کیل و بروس جلیت دو کارآفرین آمریکایی تأسیس شد. در دورهای که اینترنت روزبهروز بیشتر وارد زندگی مردم میشد و همچنین با عدم وجود یک سیستم یا یک موتور جستجوی قوی که بتواند به وبمسترها نشان دهد جایگاه وبسایتشان در فضای بینهایت اینترنت کجاست، لازم بود تا یک سیستم آماری قوی در قالب یک وبسایت، خود را نشان دهد. پس از حدود سه سال در سال 1999 کمپانی بزرگ آمازون، وبسایت الکسا را به قیمت 250 میلیون دلار خریداری کرد. تا چندسال پیش در ایران بعد از پیجرنک گوگل، الکسا دومین منبع اطلاعاتی وبسایتها به شمار میرفت.
برای اینکه بیشتر با جایگاه الکسا در آنالیز وبسایتها آشنا شویم با هلومگ همراه باشید.
خدمات الکسا(Alexa) چیست؟
در طی بیش از 25 سال، الکسا توانست به بزرگترین سایت آنالیز وبسایتها در جهان، تبدیل شود. خدمات این وبسایت شامل موارد مختلفی است، از جمله:
- وبسایتهای برتر: که شامل پربازدیدترین وبسایتها که از سه فیلتر کشوری، جهانی و موضوعات خاص رد شده است.
- مشخصات وبسایت: که دادههای کامل و دقیق مانند زمینه فعالیت، وبسایتهای وابسته و… را ارائه میدهد.
- اخبار داغ: که هر پنج دقیقه با نمایش آخرین وبسایتهایی که خبری داغ را منتشر کردهاند، بهروز میشود. (What’s Hot)
- الکسا تولبار: که خدمات سایت الکسا را در مرورگر کاربر، جهت دسترسی آسان به او ارائه میدهد.
- بخش دارندگان وبسایت: که صاحبان وبسایتها میتوانند در این قسمت، اطلاعات مربوط به سایت خود را وارد یا ویرایش کنند.
ملاک اصلی الکسا، تعداد بازدید روزانه از وبسایتهاست که همین امر هم چالشهای بسیاری برای الکسا بههمراه داشته است. به عنوان مثال کسانی هستند که برای تغییر جایگاه وبسایت خود در الکسا، اقدام به خرید بازدید میکنند تا وبسایتشان به جایگاه دلخواهشان برسد. سپس برای فریب مشتریان با نشان دادن جایگاه خود در الکسا، رقم قرارداد خود را بسیار بالاتر میبرند و این سواستفاده، خوشبختانه با روی کار آمدن دیگر رقیبهای الکسا که آمار درست را برحسب میزان ورودی از گوگل و دیگر موتورهای جستجو و سایر ملاکهای واقعی مبنا قرار میدهند، کمکم به فراموشی سپرده شد.
الکسا یکی از ابزارهای بسیار کاربردی بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو است. البته بخش رایگان این ابزار، اطلاعات کمی ارائه میدهد اما با خرید اکانت الکسا میتوان به جزئیات بسیار دقیق و آنچه مشتریان و بازدیدکنندگان به دنبال آن هستند، دست یافت. توسط این اطلاعات میتوانید وبسایت خود را برای ورودی کاربر از موتورهای جستجو بهخصوص گوگل بهینه کنید تا در زمان کمتری به رتبه مورد نظر خود برسید.
پایان راه الکسا
در 9 دسامبر 2021 برابر با 18 آذر 1400، کمپانی آمازون، مالک وبسایت الکسا اعلام کرد که قصد دارد در 1 می 2022 برابر با 11 اردیبهشت 1401، بعد از 25 سال، وبسایت الکسا را بازنشست کند.
آمازون برای این تصمیمِ آنی و بدون پیشزمینه، هیچ توضیحی ارائه نکرده است و فقط به گفتن اینکه «تصمیمی بسیار دشوار بوده» بسنده کرده است.
متأسفانه هیچ خبر دیگری درج نشده و هیچ خبرگزاری هم پیگیر این موضوع نشده و میتوان گفت الکسا در سکوت بازنشسته خواهد شد.
چه بر سر دستیار صوتی آمازون، «الکسا» خواهد آمد؟
ناگفته پیداست که الکسا یک اسم مشترک بین این دو محصول مشترک آمازون است اما هر کدام کارهای متفاوتی انجام میدهند. پس دستیار صوتی الکسا که توسط هوش مصنوعی کار میکند و میلیونها دستگاه از آن به فروش رفته به کار خود ادامه میدهد.
چه بر سر APIهای وبسایت الکسا میآید؟
آمازون اعلام کرده، APIهای الکسا که در وبسایتها یا رباتهای هوشمند استفاده شدهاند تا 15 دسامبر 2022 یعنی شنبه 24 آذرماه 1401 همچنان فعال خواهند بود و پس از آن، ارتباط قطع میشود.
چه اتفاقی برای کسانی که اکانت حرفهای الکسا دارند، میافتد؟
بر طبق اعلام آمازون، همه اکانتها تا تاریخ 1 می 2022 برابر با 11 اردیبهشت 1401 به ارائه خدمات خواهند پرداخت و تا این زمان فقط فرصت هست که کاربران، دادههای مورد نیاز خود را ذخیره کنند.
همچنین خرید اکانت جدید از تاریخ 8 دسامبر 2021 برابر با 17 آذر 1400، بسته شده بود و تمامی اکانتها از 1 آوریل (13 فروردین) تا تاریخ 1 می 2022 اعتبار داشتهاند.
چرا وبسایت الکسا تعطیل شد
شاید بتوان گمانهزنی کرد و علت تعطیلی الکسا را قدرتمند شدن رقبا و عدم بهروزرسانی سیاستهای این وبسایت و از همه مهمتر عدم تغییر هسته آنالیزور این وبسایت دانست. شاید یکی دیگر از دلایل آن، ورود آزمایشی وب 3 و نبود جایگاه برای چنین وبسایتهایی است. میتوان گفت آمازون، مَثَل «جلوی ضرر را از هر جا بگیری، منفعت است» را پیاده کرده تا بعدها مجبور نشود با صرف ضرر زیاد، آن را تعطیل کند. شاید در آینده محصول قویتری بر پایه وب 3، پا به عرصه وجود بگذارد؛ زیرا دیر یا زود، نسل سوم اینترنت جای اینترنت فعلی را خواهد گرفت.