بریان دیان(Brian Dean) از بنیانگذاران سایت backlinko میگوید «اگر بگویم که بدون کلمات کلیدی درست، چیزی به اسم SEO وجود ندارد اغراق نکردهام». کلمات کلیدی اولین قدم برای موفقیت در SEO هستند. کلمات کلیدی بسته به نحوهی قرارگیری مخاطبان در قیف فروش انتخاب میشوند. به همین دلیل ممکن است که مخاطبان هدف شما جامع و گسترده باشد یا ممکن است که بر روی مخاطبان محدودی تمرکز کنید.
برای انتخاب درست کلمات کلیدی بهتر است که با انواع آنها آشنا باشید. در این جا با انواع کلمات کلیدی که برای بهبود سئو به شما کمک میکنند آشنا میشوید.
اگر بگویم که بدون کلمات کلیدی درست، چیزی به اسم SEO وجود ندارد اغراق نکردهام
کلمات کلیدی کوتاه(short-tail keyword)
همانطور که از اسمش پیداست، این کلمات کلیدی کوتاه و حداکثر دارای سه کلمه هستند. این کلمات کلیدی در حجم بسیار زیادی جستوجو میشوند ولی در مقابل رقابت در این نوع کلمات بسیار زیاد است. کسانی که این نوع کلمات را جستوجو میکنند، دنبال کسب اطلاعات هستند. به همین دلیل شناخت قصد کاربر سخت است.
برای مثال کسی که در گوگل کلیدواژه «لپتاپ ایسوس» را جستوجو میکند نمیتوان فهمید که دنبال خرید، تعمیر یا کسب اطلاعات در مورد آن است. به همین دلیل شناخت قصد کاربر از جستوجو بسیار سخت است.
ویژگی کلی این نوع کلمات به صورت زیر است:
- حجم جستوجوی بسیار زیاد
- رقابت سخت
- سرچ بسیار گسترده
- نرخ تبدیل پایین
- چگالی بالای این کلمات در وبسایت
کلمات کلیدی طولانی(long-tail keyword)
این نوع کلیدواژهها دارای بیش از سه کلمه هستند. این نوع کلمات کلیدی نسبت به کلمات کلیدی کوتاه مشخصتر هستند. این نوع کلمات نسبت به کلمات کلیدی کوتاه حجم سرچ کمتری دارند ولی رقابت در آنها کمتر است. یکی از مشخصههای اصلی کلمات کلیدی بلند این است که بهراحتی میتوان قصد کاربران را شناسایی کرد. بهطور مثال «خرید لپتاپ ایسوس با گرافیک بالا» در این کلیدواژه بهراحتی میتوان قصد کاربر را متوجه شد که همان خرید است.
برخی از ویژگیهای کلمات کلیدی طولانی شامل موارد زیر است:
- حجم جستوجوی زیاد
- میزان رقابت کم
- قصد مشخص کاربر
- دارای نرخ تبدیل بالا
کلمات کلیدی کوتاه جدید (short-term fresh keyword)
وقتی که در مورد کلمات کلیدی جدید صحبت میکنیم منظورمان کلماتی هستند که در مورد اتفاقاتی که اخیرا رخ دادهاند جستوجو شدهاند. برای مثال فیلم جدیدی با بازیگران مطرح به بازار آمده است و یک دفعه کاربران زیادی اسم فیلم را سرچ میکنند. مجموعه کلیدواژههایی که کاربران جستوجو میکنند را کلمات کلیدی طولانی میگویند.
میزان حجم جستوجوی این کلمات فقط در یک مدت بسیار کوتاهی ترند است و بعد از آن میزان جستوجوی این کلمات کلیدی نزولی خواهد بود.
شما میتوانید برای این نوع کلمات کلیدی برنامهریزی داشته باشید ولی باید توجه کنید که ترافیک ورودی از طریق این کلمات کاهش پیدا میکند چون موضوع آنها از تابوتب میافتد. بهعنوان مثال در وبسایتهای خبری بر موضوعاتی با کلیدواژههای جدید بسیار تمرکز میکنند.
به نمودار زیر دقت کنید، در شهریور 1401 شرکت اپل از سری جدید گوشیهای خود رونمایی کرد. در این بازهی زمانی کلیدواژه کوتاه تازه «ایفون14» حجم زیادی توسط مخاطبان جستوجو شدهاست ولی از افتادن از تب و تاب جستوجوی این کلیدواژه کم شده است
کلیدواژهی طولانی همیشه سبز(long-term evergreen keyword)
کلمات کلیدی طولانی همیشه سبز کلماتی هستند که به محدودهی زمانی خاصی محدود نمیشوند. نمودار جستوجوی آنها ممکن است نوسان داشته باشد ولی مثل کلیدواژههای کوتاه تازه تغییرات شدیدی ندارد.
الگوریتمهای گوگل چطور کار میکند؟
در صورتی که این کلمات کلیدی را هدف قرار دهید مطمئن خواهید بود حالا حالاها توسط کاربران جستوجو میشوند و از این طریق ورودی خواهید داشت. محتواهای آموزشی مستعد این هستند که بهصورت همیشه سبز باشند.
مطابق با نمودار حجم جستوجو بر زمان زیر برای کلیدواژهی «how to install windows 11» مشاهده میشود که در زمان این کلمه کلیدی بهصورت یکنواختتری جستوجو شدهاست. همانطور که دیده میشود بازهی زمانی این کلیدواژه را محدود نمیکند یا حداقل حالاحالاها تحت تاثیر قرار نمیدهد
کلمات کلیدی تعریف کننده محصول
این کلمات کلیدی محصولات را توضیح میهند. در اینجا کاربران به دنبال چیز بسیار خاص و تعریف شده هستند. معمولا هدف این نوع جستوجو خرید است. بنابرین آنها نیاز به اطلاعات از محصول و سپس کلیک بر روی دکمهی خرید است. بنابرین دقت داشته باشید اگر این نوع کلمات کلیدی را هدف قرار دادهاید جزئیات بیشتری در مورد محصول بیان کنید.
تنها کاری که باید بکنید این است که لیست محصولات خود را تهیه کنید و سپس برای هرکدام محتوا با جزئیات فراوان تهیه کنید.
برخی از ویژگیهای این نوع کلمات کلیدی به صورت زیر است:
- حجم جستوجوی بسیار پایین
- میزان رقابت کم
- قصد خرید مشخص
- نرخ تبدیل بالا
محتوای مورد نظر کاربران در صفحه محصول قرار دارد. برای مثال نمونهای از این نوع کلیدواژهها میتوان به « قیمت لپتاپ ایسوس مدل k556u» اشاره کرد چون یک محصول خاص را هدف قرار میدهد و محتوای مورد نیاز کاربر در صفحات محصول است.
کلیدواژههای توصیف کننده مشتریان
کلیدواژههایی که مخاطبان را توصیف میکند. مخاطبان از نظر جنسیت (مرد، زن)، سن (کودک، نوجوان، جوان، میانسال، پیر)، درآمد (کمدرآمد، متوسط، پولدار)، شغل (حسابدار، آزاد، مهندس، پزشک و ..) و سایر موارد دستهبندی میشوند. برای مثال «خرید دوچرخه کودکانه»؛ کسی که این کلیدواژه را جستوجو میکند پدر یا مادری است که بهدنبال دوچرخه برای کودک خود است، بنابرین این کلیدواژه مخاطب را توصیف میکند. یک مثال دیگر کلیدواژهی «خرید لوازم آرایشی» است؛ به احتمال بسیار زیاد کسی که این کلیدواژه را جستوجو کردهاست زن باشد.
کلیدواژههای جغرافیایی
در این نوع جستوجو هدف یک شهر، روستا، منطقه یا یک کشور است. این نوع کلمات کلیدی برای کسب و کارهای محلی بسیار کاربرد دارند. اگر کسب و کار شما مربوط به یک شهر یا منطقهی خاصی است حتما باید از این کلمات استفاده کنید. کسب و کارهای گردشگری و تعمیراتی از این نوع کلیدواژهها استفاده میکنند.
مثال: فرض کنید یک تمیرگاه لوازم خانگی بزرگ دارید و بخواهید از طریق گوگل ترافیک وارد وبسایت شما شود. شما باید کلیدواژههای مرتبط با «تعمیر یخچال در تهران» را هدف قرار دهید.
مثال: کسانی که در زمینهی گردشگری فعالیت میکنند. کلیدواژههایی از قبیل «خرید بلیط ارزان کیش»، «اماکن تفریحی و گردشگری کیش» و … همه کلماتی هستند که در دسته کلیدواژههای جغرافیایی قرار میگیرند
در کل هر کلیدواژههایی که اشاره به مکان یا منطقه جغرافیایی میکنند در این دسته جای میگیرند.
کلمات کلیدی همخانواده(LSI)
LSI مخفف عبارت Latent Semantic Indexing است. این عبارت اشاره به یکسری کلمات کلیدی فرعی که به کلمه کلیدی اصلی مرتبط میشوند. برای مثال کلمه کلیدی اصلی ما «خانه» است. کلمات کلیدی فرعی مرتبط با آن منزل، ساختمان، مسکن، اجاره خانه، اجاره واحد مسکونی، “نحوهی تمیز کردن خانه و … است.
اگر در محتوای خود حتما باید کلیدواژههای LSI را پوشش دهید، با اینکار هم باعث فهم بیشتر مطلب شما توسط رباتهای موتور جستوجو میشود و هم ممکن است مخاطب شما کلیدواژهی اصلی را جستوجو کند. برای مثال بهجای اجارهی خانه یا اجازه منزل جستوجو کند. بنابرین قبل از اینکه محتوای متنی را ایجاد باید یک بینش جامع در مورد کلمات کلیدی مرتبط با کلمه کلیدی اصلی داشته باشید.
کلمات کلیدی مبتنی بر قصد کاربر
هر کلمهای که در فضای وب جستوجو میشود پشت آن کاربری نهفته است که قصد و نیتی دارد. این موارد در سه دسته تقسیمبندی میشوند.
کسب اطلاعات
هدف از جستوجوی این نوع کلمات کلیدی کسب اطلاعات در مورد یک موضوع است. بنابرین این نوع کلمات کلیدی با چگونه، چطور، راههای…، کجا و … شروع میشود.
برای مثال کلیدواژههای زیر را میتوان بر اساس قصد کسب اطلاعات دستهبندی کرد:
«خواص گیاه دارویی گل بابونه» ، «چگونه ویندوز 11 را نصب کنیم»، «نحوهی نگهداری از حیوان خانگی»، «راههای افزایش سرعت ویندوز» اگر این کلیدواژهها را بررسی کنیم متوجه میشویم که در پس این جستوجو مخاطبی است که دنبال کسب اطلاعات در مورد سوژهای مشخص است.
اهداف تجاری
این نوع کلمات کلیدی قصد و نیت تجاری دارند. مخاطب دنبال خرید و یا فروش یک چیزی دارد. معمولا این کلمات کلیدی با واژهی خرید، قیمت و یا فروش شروع میشوند مخاطبانی که اسم کامل یک محصول رو سرچ میکنند نیز ممکن است که هدف خرید داشته باشند.
کلمات کلیدی معاملهای
در این نوع کلمات کلیدی مخاطبان به دنبال بهترین خرید هستند. به همین دلیل انواع محصولات را با هم مقایسه میکنند. بنابرین همه کسایی که کلمات بهترین قیمت، مقایسه محصولات، بهترین کیفیت، ضمانت نامه، گارانتی و … را جستوجو میکنند در این دسته جای میگیرند
در اینجا انواع کلمات کلیدی را بیان کردیم ولی باید دقت کنید که ممکن است که یک کلیدواژه در چندین دسته قرار گیرد. بنابراین قبل از اینکه یک مقاله داخل سایت بنویسید یا یک محصول ایجاد کنید اول باید به یک بینش کامل در مورد قصد و نیت کاربران دست پیدا کنید؛ ولی چطور این نوع کلمات کلیدی باید شناسایی شوند؟ معیار انتخاب این کلیدواژهها چه هستند؟ این سوالات موضوعات بعدی هستند که در هلومگ به آنها پرداخته میشود.