در هر کسبوکاری چه بزرگ چه کوچک مدیران سازمان احتیاج به مشاوری دارند که بتوانند کموکاستیهای معامله و امور مالی را با او درمیان بگذارند. بهترین مشاوری که میتوان معرفی کرد حسابدار مجموعه است، چون او ارزیابی کلیه فعالیتهای مالی، بستن قراردادها، شناسایی نقاط ضعف مالی و البته ارائه بهترین روشهای مدیریت منابع مالی را بر عهده دارد و برای بهروری بهتر در سازمان همه تلاشش را میکند؛ اما وظایف حسابدار دقیقا چیست و یک حسابدار باید چه مهارتهایی داشته باشد؟ در این مطلب همه چیز را در مورد شغل حسابداری شرح میدهیم.
حسابدار کیست؟
یکی از مهمترین نقشها در هر کسبوکاری حسابدار (Accountant) آن مجموعه است. هر شرکت بزرگ و کوچکی نیاز به کسی دارد که جریانهای مالی را ردیابی و ثبت کند. یک حسابدار باید در همه معاملات خود دقیق و از همه بخشنامهها پیروی کند و از نظر قانونی هیچ مشکلی نداشته باشد.
به فردی حسابدار میگویند که چه در شرکتهای بزرگ چه کوچک همه امور مالی را بر عهده میگیرد و همه کارها را بهصورت دقیق و منظم انجام میدهد. در واقع حسابدار همه جریانهای مالی را ثبت و اداره میکند و توجه دارد همه قراردادهای مالیاتی طبق قانون اجرا شده و تصمیمات مربوط به حوزه مالی بهدرستی گرفته شود. حسابدار همه تصمیمات مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی یا مسائل مربوط به پول و درآمد شرکت را بر عهده دارد.
کار حسابدار چیست؟
حسابداران در تلاشند که به نمایی از سلامت مالی یک شرکت از اعداد و ارقام و صورتهای مالی سازمان دست پیدا کنند. آنها با استفاده از مهارتهایی که به دست آوردند میتوانند تمام دادهها و اطلاعات شرکت را تجزیه و تحلیل کنند. این اطلاعات، پایه و اساس گزارشهای مالی از روند پیشرفت یا پسرفت سازمان را مشخص میکند و این روند قانونی بخش مالی شرکت را تشکیل میدهد.
وظایف حسابدار
حسابداران با استفاده از مهارتهایی که در این زمینه کسب کردهاند مانند تجزیه و تحلیل داده، دقت و ریزبینی در کار و بهروزرسانی اطلاعات خود میتوانند با ارائه گزارشهای مختلف، سود و زیان و مسائل مالی شرکتها را محاسبه و شفافسازی کنند.
- آمادهسازی و صدور فاکتورها و رسیدها برای مشتریهای سازمان و شرکت
- تهیه همه گزارشهای مالیاتی و به عهده گرفتن فعالیتهای شرکت به عنوان یک نماینده
- بررسی و پردازش درآمدها سود و زیان
- محاسبات دقیق حقوق و دستمزد کارمندان و پرسنل در هر ماه
- تجزیه و تحلیل و جمعآوری درست موجودیها و هزینهها
- آمادهسازی و ثبت اطلاعات و گزارشهای امور مالی برای اشخاص، شرکتها و سازمانها
- دستهبندی و ثبت اسناد مالی
- تعیین ملزومات مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان
- صدور چک، سفته، ضمانتنامه
- بررسی اسناد مربوط به قراردادها و واریزیهای شرکت
- تسلط به نرم افزارهای آفیس و حسابداری
چه افرادی مناسب شغل حسابداری هستند؟
افراد برای تبدیلشدن به یک حسابدار حرفهای یا انجام مشاغل محاسباتی باید ویژگیهای مشخصی داشته باشند که بهعنوان نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– منعطفبودن
– دقت و جزئینگری
– انضباط و وقتشناسی
– خلاقیت
– توانایی گردآوری و نظمدهی اطلاعات
– قابلاعتمادبودن
چگونه حسابدار شویم؟
بعد از اطمینان از علاقه خود به این رشته و کسب مدرک مرتبط، باید برای مدتی به عنوان کارآموز در شرکتها فعالیت کنید که این امر باعث درک بهتر محیط کار، رابطه با کارفرما و همچنین کسب تجربه بیشتر در این زمینه میشود.
شغل حسابداری مناسب چه کسانی است؟
شغل حسابداری مناسب افرادی است که علاوه بر گذراندن تحصیلات دانشگاهی یا دورههای آموزش حسابداری مهارتهای لازم مانند تحلیل مسائل، سازماندهی، همکاری تیمی، تفکر انتقادی، ارتباطات فردی و تطبیقپذیری را کسب کردهاند.
حسابداری به چند دسته تقسیم میشود؟
- کمک حسابدار
- حسابدار تماموقت
- حسابدار پارهوقت
- سرپرست حسابداری
- مدیر مالی
- حسابدار مستقل
- شرکت خدمات حسابداری
- مشاوره مالیاتی
- خدمات مالیاتی
- کنترل داخلی واحد حسابداری
- وکیل مالیاتی
- مدرس حسابداری
تفاوت حسابدار با حسابرس
– با توجه به نحوه کار حسابدار، باید در شرکت یک فضای ثابت برای او در نظر بگیریم ولی حسابرس به دلیل رسیدگی و کنترل بخشهای مختلف نیازی به یک دفتر ثابت در شرکت ندارد.
– حسابدار میتواند با شرکت قرارداد بلندمدت داشته باشد و بهصورت ثابت کار خود را در شرکت انجام دهد و طبق این قرارداد باید روزهای ثابتی در شرکت حضور داشته باشد و مسئولیت و وظایف خود را انجام دهد؛ ولی حسابرس میتواند بهصورت کوتاهمدت یا پروژهای با شرکت همکاری کند و هدف از استخدام حسابرس کنترل و تایید کارهای مالیاتی شرکت و حسابدار است.
– حسابدار باید همه امور مالی روزانه شرکت را بهصورت دقیق بررسی و ثبت کند تا در پایان سال یا پایان دوره مالی، گزارش مالی شرکت را ارائه دهد تا از این طریق میزان سوددهی و درصد پیشرفت پروژههای انجامشده مشخص شود ولی حسابرس مسئول بررسی و تایید گزارشهای ارائهشده توسط حسابدار است.
– استخدام حسابرس در شرکت ضروری نیست و یک شرکت با توجه به نیاز خود میتواند حسابرس استخدام کند ولی در همه شرکتها استخدام حسابدار ضروری است تا امور مالی را کنترل و بررسی کرده و از ایجاد هرجومرج در شرکت جلوگیری کند.
تفاوت حسابداری با حسابرسی در چیست؟
چرا حسابدار به نرمافزار حسابداری نیاز دارد؟
حسابداران به دلیل زیاد بودن ارقام و گزارشهای مالی همیشه نیاز به یک همراه دارند. همراهی که تهیه گزارشهای مختلف، ترازنامه، صورت سود و زیان و کارهای پیچیده مالی را تا جای ممکن ساده کند و همیشه در دسترس حسابدار باشد؛ به همین دلیل حسابدار به یک نرمافزار بسیار دقیق و کاربردی نیاز دارد.
نرمافزار حسابداری هلو این کار را آسان کرده است. این نرمافزار قادر است همه کارهای یک حسابدار را ساده کرده و دقت محاسبات را بالا ببرد. حضور این نرمافزار بخشی از مسئولیتهای حسابدار را به عهده گرفته و از طرفی باعث سرعتبخشیدن و سادهترشدن رسیدگی به امور مالی و بخش حسابداری شده است.
واحدهای مالی و حسابداری شرکتها، کارخانهها و اصناف برای انجام امور مالی و حسابداری در زمینههای مختلف امکان استفاده کاربردی از نرمافزار را دارند. از بخشهای اصلی که نرمافزار حسابداری در آن نقش مهمی را ایفا میکند میتوان انبارداری و دارایی، حسابهای بانکی و صندوقها، صورتهای مالی را نام برد که سرعتبخشیدن و سهولت کار در این بخش از حسابداری میتواند یکی از دلایل رونق و سوددهی بیشتر در بازار کسبوکار باشد.
۶ دلیل برای اثبات سودمندی نرم افزار حسابداری