با ظهور سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا، راهاندازی فروشگاه اینترنتی علاوه بر اینکه دیگر یک رویا نیست، بلکه در عین حال به یک ضرورت برای زندهماندن کسبوکارهای امروزی تبدیل شده است. در این گزارش قصد داریم بهصورت جامع و خلاصه، روند کاری فروشگاههای اینترنتی، تأثیری که میتواند در رونق کسبوکارتان داشته باشد و همچنین رویه راهاندازی فروشگاه بر اساس صنف را بررسی کنیم.
قدم اول: آیا به فروشگاه اینترنتی نیاز دارم؟
شناخت نیازهای بازار و همچنین شناخت رفتار مصرفکنندهها یکی از عوامل بسیار مهم در تصمیمگیری راهاندازی فروشگاه اینترنتی و فروش آنلاین است.
شناسایی نیاز بازار
در اولین قدم باید به شناخت فضای رقابتی، میزان جستوجو، نیاز بازار و همچنین رفتار و روند فعالیت فروشگاه را مشخص کنید. برای این کار ابتدا لازم است به تحقیق و جستوجوی کلمات کلیدی بپردازید. به عبارتی باید ببینید عبارتهای کلیدی مربوط به صنف شما در موتورهای جستوجو چقدر و چگونه جستوجو میشوند؟ برای تعیین حجم جستوجوی ماهیانه یا سالیانه و همچنین عبارات کلیدی مرتبط از ابزارهای رایگانی همچون Keyword Planner گوگل، KWFindet، و یا Keywordtool.io استفاده کنید.
تعیین سختی رقابت
در دنیای فروش آنلاین نیز همانند دنیای فیزیکی، قدرت برند و رقابت یکی از مسائل مطرح بوده و ضروری است که مورد توجه قرار بگیرد. یکی از مهمترین معیارهایی که برای اندازهگیری رقابت در عبارات کلیدی مشخص شده مورد استفاده قرار میگیرد قدرت دامنه است. «قدرت دامنه» یا Domain Authority در فروشگاه اینترنتی یا هر نوع وبسایت دیگری توسط گروهی با نام moz.com توسعه داده شده است.
مهمترین معیار در اندازهگیری قدرت دامنه، تعداد لینکهایی است که به آن دامنه از وبسایتهای دیگر داده شده است. اگر برای یک کلمه کلیدی با دامنههای بسیار پرقدرت (مثلا با قدرت بالای 80) طرف هستید، احتمالاً باید هزینه و زمان بسیار بیشتری را صرف بالا آوردن وبسایت خود و رقابت خواهید پرداخت.
قدم دوم: راهاندازی فروشگاه اینترنتی
پس از اینکه عبارات کلیدی را تحلیل کردید و میزان رقابت و بودجه مورد نیاز برای رقابت را مشخص کردید، نوبت آن رسیده که فروشگاه اینترنتی خود را راهاندازی کنید. در این مرحله کمی با مسائل فنی روبهرو میشوید که دو راهحل برای آن دارید: یا خودتان زمان صرف کرده و مسائل فنی را یاد بگیرید (بهترین گزینه) یا به جای صرف زمان، هزینهای به یک شرکت طراح وبسایت و سئو پرداخت کرده و فروشگاه خود را تحویل بگیرید.
تعیین نام دامنه
اولین چیزی که هر شخصی در فروشگاه اینترنتی شما خواهد دید نام دامنه است. نام دامنه در فروش آنلاین کسبوکار بسیار تأثیرگذار است و انتخاب آن قواعد خودش را دارد. نام دامنه باید کوتاه، به یاد ماندنی، معنادار، آزاد و قابلثبت باشد.
تعیین سیستم مدیریت محتوا
پس از نام دامنه ابتدا باید سیستم مدیریت محتوایی که با آن کار خواهید کرد را مشخص کنید. سیستمهای مختلفی برای مدیریت محتوا وجود دارد مانند وردپرس، جمولا، دروپال و غیره که هرکدام مزایا و معایب مربوط به خود را دارند. در این میان وردپرس بیشترین سهم بازار را داشته و استفاده از آن رایگان است.
گزینه دیگر استفاده از سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی برای راهاندازی فروشگاه اینترنتی است. برخی شرکتها با استفاده از برنامهنویسی قوی، سیستم مدیریت محتوای اختصاصی دارند که در طراحی وبسایت مشتریانشان از آن استفاده میکنند. در این حالت مهمترین نکته این است که باید بدانید همیشه برای بهروزرسانی و کوچکترین تغییرات وابسته به آن شرکت خواهید بود. پس بسیار مهم است ابتدا سیستم مدیریت محتوای مورد استفاده را بر اساس سلایق و نیازهای خود انتخاب کنید.
خرید هاست و فضای میزبانی
با توجه به سیستم مدیریت محتوای انتخابی، اقدام به خرید فضای میزبانی کنید. فضای میزبانی، یا همان هاست، یک کامپیوتر فیزیکیِ پرقدرت است که در واقع فایلها و کدها و پایگاههای داده وبسایت شما را در خود ذخیره و ارائه میکند. در خرید هاست مهمترین مسئله توجه به سرعت هاست در میزبانی، پشتیبانی قوی و همچنین امنیت فیزیکی هاست و امکان پشتیبانگیری است. همیشه اطمینان حاصل کنید از شرکتهای برتر خارجی یا داخلی هاست خود را انتخاب کنید.
قدم سوم: نصب و تکمیل محتوای فروشگاه اینترنتی
حالا که عبارات کلیدی خود را در اختیار دارید، هاست و دامنه را خریداری کرده و سیستم مدیریت محتوای مورد نظر را در آن نصب کردهاید، نوبت به آپلود محتوا و تعریف محصولات است.
تهیه و برنامهریزی مطالب
مطابق با فهرست عبارات کلیدی که در اختیار دارید، عناوین محتوا و دستهبندیهای اصلی خود را مشخص کنید. سپس نسبت به تهیه و نوشته شدن مطالب اقدام کنید. این کار را میتوانید با صرف زمان و یادگیری اصول سئو خودتان انجام داده و یا یک متخصص سئو که در زمینه تولید محتوا کار میکند را به کار بگیرید.
تهیه و آپلود محصولات
فهرستی از محصولاتی که دارید و از طریق اینترنت قابلارائه است را آماده کنید. برای هر محصول یک یا چند عکس یا فیلم تهیه کنید و توضیحی در رابطه با هرکدام بنویسید. پس از آماده شدن فهرست و توضیحات و محتوای محصولات، شروع به آپلود و دستهبندی آنها در فروشگاه اینترنتی خود کنید. از عوامل مهم در رونق فروش اینترنتی کسب و کار این است که توضیحات و تصاویر محصولات کاملاً شفاف و به طور دقیق و کامل نوشته شود. پس در این خصوص بسیار دقت نمایید.
قدم چهارم: اخذ جوازهای مربوطه برای فروشگاه اینترنتی
فروشگاههای اینترنتی نیز مانند فروشگاههای فیزیکی نیازمند مدارک و جوازهای مخصوص به خود هستند؛ به ویژه اگر در صنف بهداشتی، غذایی و دارویی فعالیت دارید. مهمترین جوازهایی که برای فعالیت فروشگاه اینترنتی و فروش آنلاین مورد نیاز است اینماد نام دارد. ینماد، به نوعی پروانه کسب برای فروشگاه اینترنتی بوده و بسیاری از خدماتی که در ایران به لحاظ قانونی به فروشگاههای اینترنتی عرضه میشود منوط به اخذ این جواز است.
از جمله مهمترین مسائلی که به هنگام اخذ مجوزها باید در نظر بگیرید اتصال فروشگاه به درگاههای پرداخت اینترنتی ایرانی مانند شرکت بهپرداخت بانک ملت است. اولین لازمه دریافت و اتصال به درگاه پرداخت اخذ اینماد است که فرآیند اخذ آن به صورت شفاف در وبسایت رسمی اینماد به آدرس enamad.ir درج شده است.
قدم پنجم: شروع بازاریابی اینترنتی برای رونق و افزایش فروش کسبوکار
فروشگاه آماده است و تمام مجوزهای آن اخذ شده و روند فروش آن کاملاً تعریفشده و مشخص است. حالا سوالی که باید از خود بپرسید این است که مشتری قرار است از طریق کدام کانالها وارد فروشگاه اینترنتی شما شده و اقدام به خرید کند؟
شبکههای اجتماعی
اگر در یکی از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام کانال فعال و پربازدیدی دارید، میتوانید از دنبالکنندگان خود درخواست کنید برای خرید محصولات به فروشگاه اینترنتی تأسیسشدهتان مراجعه کنند. همچنین میتوانید جهت افزایش فروش آنلاین در سایر حسابها نیز تبلیغات کنید و از طریق شبکههای اجتماعی بازدیدکننده جذب کنید.
تبلیغات کلیکی و نمایشی
دومین روش برای جذب مخاطب در قیف فروش، استفاده از سیستمهای تبلیغاتی کلیکی یا نمایشی است. به یاد داشته باشید که این روش هزینهبر بوده و نیازمند انجام تحلیل سود و زیان است. با این حال انواع فروشگاههای اینترنتی با استفاده از این روشها میتوانند سریعتر به درآمد برسند و فروش آنلاین خود را افزایش دهند.
سئو و تولید محتوا (بهترین راه)
و اما بهترین و بهینهترین روشی که یک فروشگاه اینترنتی میتواند با استفاده از آن فروش آنلاین کسبوکار خود را افزایش دهد سئوی وبسایت است. این روش با اینکه زمانبر است، ولی نتایج قابلتوجهی را در طولانیمدت نشان میدهد. بازاریابی محتوا در میان تمام روشهای ذکرشده از جمله محبوبترین روشهای افزایش فروش آنلاین بوده و هر فروشگاه اینترنتی که میخواهد در این مسیر موفق شود باید سئو و تولید محتوا را در بودجه خود بگنجاند.
راهاندازی فروشگاه اینترنتی امروزه به روشی محبوب برای کسب درآمد و افزایش فروش آنلاین تبدیل شده است. در این گزارش نسبتاً کوتاه به کلیاتِ راهاندازی چنین فروشگاهی برای کسبوکارتان پرداختیم. بهطور خلاصه، ابتدا نام دامنه، هاست و سیستم مدیریت محتوا را انتخاب و آماده کنید، محصولات و محتوای خود را در وبسایت بارگذاری کنید، با روشهای متنوع مخاطب را جذب وبسایت خود کنید و از افزایش فروش آنلاین لذت ببرید!