درحالحاضر و بهطور کلی بازاریابی را میتوان به دو دستهی درونگرا و برونگرا تقسیم کرد. بازاریاب باید با جزئیات این دو روش آشنایی داشته باشد تا بتواند گزینهی مناسب را بر اساس شرایط، نوع محصول، نوع مخاطب سایر پارامترهای تأثیرگذار انتخاب کند. در این نوشته قصد داریم به بررسی تفاوتهای بازاریابی درونگرا و برونگرا بپردازیم. بنابراین هردو متد بازاریابی را با ذکر مثالهای پرکاربرد آن معرفی میکنیم. کسب و کار انجام میشود. در این شیوهی بازاریابی، مخاطب (مشتری) درخواستی برای تعامل با کسب و کار و دریافت اطلاعات راجعبه محصولات یا خدمات آن نداشته و این ارتباط بهطور ناخواسته برقرار میشود.
در بازاریابی برونگرا، محتوای تبلیغاتی بهصورت گسترده و وسیع و بدون هدف دقیقی منتشر میشود که همین مسئله موجب اتلاف شدید بودجهی بازاریابی کسبوکار میشود. برای مثال، تبلیغ مربوط به ریشتراش به کودکان و خانمها نیز نمایش داده میشود در صورتی که هیچکدام مخاطب این محصول محسوب نمیشوند.
رایجترین شیوههای بازاریابی برونگرا عبارتاند از:
بیلبوردهای تبلیغاتی: حدود یک قرن از بهکارگیری بیلبوردهای تبلیغاتی در جهان میگذرد. این بیلبوردها در سراسر شهر و حتی جادههای بینشهری پراکنده شده
تفاوتهای بازاریابی برونگرا و درونگرا
بازاریابی برونگرا
قدیمیترین شیوهی بازاریابی که هنوز هم از ظرفیتهای آن استفاده میشود. هرگونه اقدامی که برای معرفی محصول به مشتری بهصورت ناخواسته و غیر هدفمند انجام شود، بازاریابی برونگرا گفته میشود. در یک تعریف دیگر، بازاریابیای را برونگرا مینامیم که شروع گفتوگو با مشتری به درخواست
و دادههای مربوط به محصولات را در معرض دید عابرین پیاده و سواره قرار میدهد.
تبلیغات رادیویی و تلویزیونی: با خانوادهی خود در حال تماشای یک سریال جذاب هستید که ناگهان پخش سریال قطع شده و چند آگهی بازرگانی نمایش داده میشود. آگهی بازرگانی به والدین و فرزندان (و احتمالاً مادربزرگ و پدربزرگ) نمایش داده میشود درصورتیکه محصول تبلیغ شده فقط مناسب یک ردهی سنی یا حتی یک شخص از افراد حاضر در خانه خواهد بود.
مطبوعات: از زمان ظهور روزنامه و مجلات، تبلیغات به بخشی جداییناپذیر از این صنعت تبدیل شده است. کسبوکارها محتوای تبلیغاتی را در روزنامهها بهصورت انبوه منتشر میکنند تا دیده شوند. چاپ تراکتهای تبلیغاتی نیز به همین شیوه انجام میشود. تراکتهایی که بخش عمدهای از آن مستقیم به سطل زباله رفته و دیده نمیشود.
بازاریابی تلفنی: البته این شیوهی بازاریابی در سالهای اخیر کمرنگتر شده اما در قدیم بسیار رایج شده بود. اپراتورها بهصورت تصادفی با شمارهها تماس میگیرند و به معرفی محصول میپردازند.
بازاریابی درونگرا
بازاریابی درونگرا مفهم جدیدی است که چند دهه بیشتر از عمر آن نمیگذرد. برخلاف بازاریابی برونگرا، در بازاریابی درونگرا این مخاطب است که ارتباط اولیه را با کسبوکار آغاز میکند. بهعبارتدیگر، چنانچه فعالیتهای بازاریابی شما بهگونهای انجام شده باشد که مشتری احساس کند او به سمت شما آمده و نه اینکه شما به سمت او رفته باشید، توانستهاید بازاریابی درونگرا را با موفقیت اجرا کنید.
این شیوهی مارکتینگ کاملاً هدفمند بوده و از اتلاف بودجهی سازمان جلوگیری میکند. در اینجا خبری از انتشار وسیع آگهی بازرگانی نیست بلکه تلاش میشود تا محتوای تبلیغاتی صرفاً در اختیار مخاطب هدف قرار گیرد.
نمونههای بارز بازاریابی درونگرا عبارتاند از:
بهینهسازی برای موتورهای جستجو (سئو):
مخاطب در خصوص یک محصول یا مشکلی که دارد در گوگل جستوجویی انجام داده و نتایج متناسب با آن را مشاهده میکند. وبسایتهایی که در رتبههای نخست نتایج قرار دارند، مورد بازدید مخاطب قرار گرفته و آمادهی تبدیل مخاطب به مشتری هستند.
شبکههای اجتماعی:
با ظهور شبکههای اجتماعی و سوشالمدیا، کسبوکارها به ارائهی محتوا در این پلتفرمها پرداختند. تولید محتوای اختصاصی و مداوم در شبکههای اجتماعی باعث جذب مخاطبان علاقهمند شده و این انگیزه را به فرد میدهد تا صفحهی کسبوکار را دنبال کرده و دائماً بررسی کند. این تعامل آغازی برای خرید مشتری است زیرا دریافت مداوم محتوای باکیفیت باعث ایجاد حس اعتماد در شخص شده و این کسبوکار را گزینهی مناسبی برای رفع نیاز خود میداند.
انتشار محتوای آموزشی:
یک کتابچهی رایگان آموزشی در یک زمینهی خاص منتشر میشود. افراد علاقهمند به آن حوزه پس از مطالعهی کتابچه جذب آن شده و با مشاهدهی برند سازنده در انتهای صفحه، تصمیم به برقراری ارتباط با کسبوکار و استفادهی بیشتر از محتوای آموزشی یا محصولات آن میگیرند.
بازاریابی در دو دستهی اصلی برونگرا و درونگرا قرار میگیرد. شیوهی اجرای این دو متد کاملاً متفاوت بوده و بر اساس نیاز کسبوکار و نوع محصول یا خدمت ارائهشده انتخاب میشود. در بازاریابی برونگرا، یک آگهی تبلیغاتی بهصورت عمومی منتشر شده و در اختیار بخش عمدهای از جامعه قرار میگیرد درصورتیکه در بازاریابی درونگرا، انتشار محتوای تبلیغاتی کاملاً هدفمند بوده و تنها در معرض دید مخاطب هدف قرار میگیرد. اجرای بازاریابی درونگرا به دلیل هدفمند بودن آن، هزینههای مارکتینگ کسبوکار را بهشدت کاهش داده و از اتلاف بودجه برای نمایش آگهی به افرادی که مخاطب سازمان به شمار نمیروند، جلوگیری میکند.