زنان تاثیرگذار ایرانی؛ از رویداد اپل تا برترینهای هوش مصنوعی
در طی چند روز اخیر نام دو زن دانشمند ایرانی در دنیای تکنولوژی بر سر زبانها افتاده است، مریم عظیمی هاشمی (مهندس کیفیت تصویر دوربین) و الهام طبسی (پژوهشگر ارشد ایرانی مؤسسه ملی استاندارد و فناوری (NIST) و معاون بخش فناوریهای نوظهور آزمایشگاه فناوری اطلاعات(ITL)) این دو چهره شاخص در حوزه تکنولوژی هستند.
الهام طبسی
نزدیک به پنج سال پیش، موسسه ملی استاندارد و فناوری ایالات متحده آمریکا(NIST)، شروع به ساخت برنامهای برای پیشبرد توسعه سیستمهای هوشمصنوعی قابل اعتماد و مسئولیتپذیر کرد. به نوشته مجله تایم، این الهام طبسی بود که گفتوگو درباره تأثیر هوش مصنوعی را از أصول اولیه به اجرای عملی سیاستها انتقال داده و پیشنهاد او به طور قابل توجهی نتیجه بخش بود.
پس از شروع تحقیقات تیم طبسی در مورد امنیت هوشمصنوعی، کنگره، NIST (بخشی از وزارت بازرگانی) را موظف کرد تا چارچوب مدیریت ریسک داوطلبانه را برای سیستمهای هوشمصنوعی قابل اعتماد به عنوان بخشی از قانون مجوز دفاع ملی (NDAA) در سال 2021 ایجاد کند.
در ژانویه ۲۰۲۳ این تیم به مدیریت الهام طبسی چارچوب نهایی را برای کمک به کاربران و توسعه دهندگان هوش مصنوعی به منظور تجزیه و تحلیل بهتر خطرات مرتبط با سیستمهای هوش مصنوعی و راهکارهایی برای به حداقل رساندن چنین خطراتی، ارائه داد. شرکتها میتوانند داوطلبانه از این به عنوان راهنمایی برای استفاده بهینه از هوش مصنوعی بهره ببرند.
طبسی که در ایران به دنیا آمده و بزرگ شده است، به مجله تایم میگوید که همیشه آرزوی دانشمند شدن را داشته است. او در سال 1994 برای تحصیلات تکمیلی خود به ایالات متحده مهاجرت کرد و پنج سال بعد در NIST در پروژههای مختلف یادگیری ماشینی (Machine-Learning) و Computer-Vision شروع به کار کرد.
او در اوایل کار خود، طراح اصلی کیفیت سیستم تصویربرداری از اثر انگشت در NIST بود، که اکنون یک استاندارد بین المللی برای اندازه گیری کیفیت تصویر اثر انگشت است که توسط FBI و وزارت امنیت داخلی به کار گرفته شده میشود.
مریم عظیمی
شب گذشته در مراسم رونمایی آیفونهای جدید مدیر بازاریابی شرکت اپل ارائهی اطلاعات بیشتر دربارهی دوربین آیفون ۱۵ را به «مریم عظیمی» واگذار کرد. مریم عظیمی هاشمی، مهندس کیفیت تصویر دوربین در اپل است و از ۲ سال پیش کار خود را در این شرکت آغاز کرده است.
هاشمی تحصیلات کارشناسی خودش را در رشتهی مهندسی کامپیوتر دانشگاه فردوسی مشهد گذرانده و از مقطع کارشناسی ارشد وارد دانشگاه بریتیشکلمبیا (UBC) شده است. همچنین از دانشگاه UBC نیز مدرک کارشناسی ارشد و مدرک دکتریاش را در رشتهی مهندسی برق و کامپیوتر دریافت کردهاند.
مریم هاشمی از سال ۲۰۱۹ بهمدت یک سال و ۶ ماه بهعنوان پژوهشگر انجمن NSERC کانادا در دانشگاه کمبریج انگلستان حضور داشته و از سال ۲۰۲۱ نیز کار خود را در اپل آغاز کرده است.